Aşa îţi pregăteşti maşina de iarnă

13 noiembrie 2013 15:17   Național
Ultima actualizare:

Tu ţi-ai echipat maşina pentru sezonul rece? Dacă nu, ar trebui să te grăbeşti pentru că, în curând, vom avea parte de temperaturi scăzute şi chiar ninsori. Reporterii Click! au fost în magazine şi îţi spun cât te costă să cumperi pneuri de iarnă, racletă, lopată, lanţuri antiderapante şi spray-uri antiîngheţ.

Pneuri de iarnă - Deşi nu există o dată anume când trebuie să-ţi schimbi anvelopele, ar fi timpul să te grăbeşti. Asta, ca să nu fii luat prin surprindere de zăpadă, gheaţă şi polei şi să fii nevoit să laşi maşina în parcare.

În cazul în care nu o faci, rişti să primeşti amendă! Dacă nu ai anvelope de iarnă, cumpără un set nou de patru bucăţi şi evită produsele second hand. Este recomandat să cauţi numai cauciucuri de iarnă şi nu all season.

Lanţuri antiderapante- sunt de mai multe feluri şi se montează pe roată diferit. Unele maşini trebuie ridicate pe cric pentru instalarea lanţurilor, altele doar trebuie să calce cu roata pe ele şi acestea se fixează automat. Lanţurile se instalează doar când maşina patinează, deci în situaţii de polei şi zăpadă. Nu folosi lanţuri pe ciment pentru că rişti să distrugi suspensiile. Când vrei să cumperi lanţuri antiderapante, trebuie să ştii exact care sunt dimensiunile anvelopeor.

Saci cu nisip - Sacii cu nisip sunt folositori în momentul în care rămâi înzăpezit. Turnând nisip în dreptul roţilor, se formează aderenţă, iar maşina poate fi scoasă din zăpadă. Nisipul este amestecat cu sare pentru topirea zapezii.

Lopată - În portbagaj trebuie să ai o lopată pe care o poţi folosi tot pentru dezăpezirea roţilor.

Racletă - Racleta se foloseşte pentru îndepărtarea pelicului de gheaţă care se formează pe geamuri, lunetă şi parbriz. În magazine vei găsi foarte multe modele, de la raclete simple până la cele accesorizate cu mănuşă, perie sau lamelă din cauciuc.

Spray-uri antiîngheţ şi antiaburire - În comerţ există o sumedenie de spray-uri antiîngheţ şi antiaburire. Unele se folosesc pentru evitarea îngheţului în jurul portierelor (la chedere) şi a şergătoarelor. Altele sunt folosite pentru dezgheţarea încuietorilor, iar altele pentru dezaburire în interior. Este recomandat să ai un astfel de produs în maşină, mai ales dacă trebuie să pleci la drum pe vreme rea.

Înlocuieşte, la nevoie, ştergătoarele - Nimic nu este mai enervant decât condusul pe vreme rea cu ştergătoare vechi, care lasă pe parbriz dâre de apă. De cele mai multe ori, motivul este uzarea lamelei de cauciuc. Cu timpul, aceasta îmbătrâneşte, iar pe ea apar fisuri. În această situaţie este recomandat să o schimbi cu una nouă. În cazul în care lamela prezintă defecţiuni minore, ele pot fi corectate prin frecarea pe longitudinală cu şmirghel foarte fin. Bineînţeles, există şi situaţii în care ştergătoarele sunt doar murdare. Curăţă-le cu lichid pentru parbriz folosind o cârpă curată.

Vremea se menţine închisă şi se răceşte

Miroase a iarnă. De la o zi la alta, se răceşte în toată ţara. Azi vor fi temperaturi de cel mult 14 grade în Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei, iar în nordul Moldovei vor fi doar 5 grade. La munte vor fi lapoviţă şi ninsoare, iar în restul ţării sunt prognozate burniţe sau ploi slabe. În Capitală, vor fi în jur de 10 grade. Mâine, va fi tot vreme închisă, iar săptămâna următoare fi rece. În jurul datei de 20 noiembrie sunt prognozate primele ninsori, în zonele de deal şi la munte. (Marina Dohi)

Mai multe