Aşa îţi pui bani deoparte pentru bătrâneţe!

6 iulie 2017 20:20   Național
Ultima actualizare:

Te angajezi pentru prima dată cu forme legale şi ai până în 35 de ani? Eşti obligat să cotizezi la două sisteme de pensii: cel public, şi cel privat obligatoriu. Contribuţiile sunt reţinute lunar de angajator, astfel că la bătrâneţe vei avea două pensii.

Fiecare persoană care are calitatea de contribuabil în sistemul public de pensii contribuie, de asemenea, şi la pensiile administrate privat. Aşadar, la pensionare, pe lângă pensia de la stat, veţi primi în plus şi bani din fondul de pensii administrate privat, în funcţie de cât aţi contribuit. Contribuţia la pensie datorată de un salariat este reprezentată de CAS, care urcă la 10,5% din venitul său brut. Din această contribuţie, 5,4% rămân în sistemul public de pensii (pentru „pensia de la stat”), iar restul de 5,1% merg către fondul de pensie administrată privat, pentru constituirea pensiei private. Pensia administrată privat nu costă suplimentar salariaţii. Aderarea la sistemul pensiilor administrate privat este obligatorie pentru salariaţii cu vârsta de până la 35 ani şi opţională pentru cei care au între 35 şi 45 ani. Cei care nu îşi aleg un fond, sunt repartizaţi aleatoriu la unul dintre fondurile de pensii de pe piaţă. Odată intrat în acest mecanism, nu există posibilitatea ieşirii până la împlinirea vârstei de pensionare, 63 de ani femeie, respectiv  65 de ani bărbaţii. Ceea ce putem face până atunci este să schimbăm administratorul fondului, dacă nu suntem mulţumiţi de randament, scrie adevarul.ro. 

Transferul între fonduri poate fi făcut însă numai cu plata unor comisioane, care pot ajunge până la 5% din valoarea contului acumulat, dacă se efectuează în primii doi ani de participare. După această perioadă, transferul nu mai este taxat. Pentru asta, participantul trebuie să contacteze direct administratorul fondului de pensii administrat privat la care doreşte să se transfere. Este necesară semnarea unui nou act de aderare la noul fond de pensii ales. 

În prezent, există şapte fonduri de pensii private obligatorii, care administrează banii de pensie: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. Statul român a introdus în 2007 sistemul de pensii private, după un model testat şi recomandat de Banca Mondială. Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, în tot acest timp au fost virate contribuţii pentru 6,761 milioane participanţi, în valoarea de 40 miliarde de lei. Pe lângă Pilonul I şi Pilonul II există şi Pilonul III, cel facultativ.

Click! spune

Cuantumul pensiei de la Pilonul I se stabilește de Casa de Pensii în funcție de salariul avut, de contribuția achitată și de vechime. Banii de la Pilonul II vor fi primiți la împlinirea vârstei de pensionare fie lunar până la deces sau până la o anumită dată, ori fie se stabilește un interval de plată cuprins între 5 şi 10 ani. Pentru Pilonul III plata pensiei se va face după ce participantul la un fond de profil a împlinit 60 de ani şi a efectuat un stagiu minim de cotizare de şapte ani şi şase luni. 

Mai multe