Așa mănânci sănătos la fiecare masă fără să numeri caloriile!
Un nutriționist celebru, mai ales în lumea sportivilor britanici de a căror dietă s-a ocupat, a dezvăluit formula secretă a mesei perfecte. Este vorba despre Rhiannon Lambert, care îi încurajează pe cei care vor să slăbească să uite de mesele fără gust, în schimbul alimentelor alese și combinate corect.
În cartea sa „Un mod simplu de a mânca corect”, publicată de curând și citată de dailymail.co.uk, nutriționista spune că masa perfectă are patru componente, iar, dacă vei respecta câteva reguli simple, vei reuși să-ți satisfaci și poftele, și să te menții sănătos tot timpul.
Specialistul spune că cel mai bun mod de a avea porția corectă este să folosești mâna ca instrument de măsură. Așadar, pentru a cântări proteinele folosește palma, pentru carbohidrați și legume folosește mâna, iar pentru grăsimi, degetul.
Proteinele indicate de nutriționistă sunt: carnea de pui, ouăle, peștele, în timp ce carbohidrații ideali sunt: ovăzul, orezul, legumele fără amidon sau fructele.
Rhiannon, care vorbește în cartea sa despre ce trebuie să conțină o masă echilibrată, spune că „viața este prea scurtă ca să stăm să numărăm fiecare calorie pe care o înghițim. Însă, trebuie să avem grijă să mâncăm sănătos atât pentru a ne menține sănătatea, cât și pentru a slăbi”.
„Farfuria mea echilibrată, care se bazează pe dieta mediteraneană și pe vitamine lipo-solubile (A, D, E, K), vă va ajuta să asimilați nutrienți, să scăpați de pofte și să vă simțiți bine în pielea voastră fără a avea nevoie de numere”, explică nutriționista britanică.
Ea recunoaște că nu e posibil ca întotdeauna să ai în față farfuria perfectă, dar îți poți adapta mesele în funcție de programul tău. „Poate că, într-o zi, la prânz, nu vei avea în farfurie suficiente legume. Nu-i nimic! Ai grijă ca, la următoarea masă, să pui câteva legume în plus. De asemenea, în anumite zile ale săptămânii, când poate nu ești foarte activ, e absolut normal să micșorezi porția de carbohidrați. E bine să adaptezi porțiile la necesarul zilnic, în funcție de energia consumată, adică să-ți asculți organismul”, încheie Rhiannon Lambert.
Cele mai sănătoase alimente pe care să le pui în „farfuria perfectă”
LEGUME
Fără amidon: dovleac, cartofi dulci, cartofi albi
Cu frunze și colorate: sparanghel, vinete, broccoli, conopidă, dovlecei, mazăre, varză, ciuperci, ceapă, ardei, spanac, roșii
PROTEINE
Carne de vită, pui, ouă, pește, soia, tofu, curcan
CARBOHIDRAȚI
Orez brun, hrișcă, ovăz, quinoa, pâine de secară, grâu spelta
LEGUMINOASE
Fasole, linte, năut
GRĂSIMI SĂNĂTOASE
Avocado, ulei de cocos, unt de nuci, nuci, ulei de pește, ulei de măsline, tahini
LACTATE
Brânză cottage, brânză feta, iaurt grecesc, brânză halloumi, lapte
FRUCTE
Mere, banane, fructe de pădure, cireșe, citrice, kiwi, pepene galben, pepene verde, pere, piersici.