Aşa scapi de orice pată din casă

5 ianuarie 2013 15:07   Național
Ultima actualizare:

Petele de pe covoare sau tapiţerii se curăţă dacă folosim apă minerală şi oţet. Soluţia poate fi folosită oricând, şi pentru a înviora culorile. Pentru a curăţa petele de pe canapelele tapiţate cu piele înmoaie o cârpă albă, din bumbac, în bere blondă, lapte sau amoniac şi curăţă delicat pata.

Petele de apă de pe mobilă dispar prin frecare cu pastă de dinţi (obligatoriu albă, niciodată gel). La petele dificile se adaugă şi puţin sodiu. Se lustruieşte apoi locul cu o cârpă moale.

În cazul în care mobila de lemn a fost arsă cu ţigara sau cu fierul de călcat, aplică pe arsură o pastă obţinută din sare şi ulei de gătit. Freacă pata de arsură cu această soluţie şi las-o apoi să acţioneze timp de câteva ore. Şterge apoi pasta cu o cârpă curată şi uscată şi apoi foloseşte soluţia ta obişnuită de şters praful de pe mobilier. Arsurile serioase de pe mobilier necesită o operaţiune mai complexă. Este evident faptul că zona respectivă este afectată, finisajul sau chiar lemnul în sine fiind compromise.

Petele de grăsime se curăţă uşor dacă imediat se pune peste ele pastă de dinţi, făină sau amidon. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi ţesătura se spală cu apă fierbinte în care s-a pun puţin detergent de vase, apoi se clăteşte.

Petele de muştar ies cu oţet. Dacă pata este de ketchup, după ce ai spălat-o cu săpun lichid, pune puţin oţet alb. 

Untul, margarina şi uleiul se îndepărtează cu pudră de talc sau sare, după care se aplică un produs special pentru scoaterea petelor.

Ceara de lumânări de pe faţa de masă se moaie întâi cu uscătorul de păr, apoi se absoarbe cu un şervet de hârtie. La sfârşit se şterge locul cu apă şi oţet.

Pete de cafea pe covor sau faţa de masă? Nimic mai simplu. Mai întâi, pune puţină sare pentru a absorbi lichidul. Şterge apoi pata cu apă oxigenată sau dozează câteva picături de lămâie sau oţet alb cu ajutorul unei pipete. La final, spală cu detergent.

Dacă ai scăpat gumă de mestecat pe covor, nu te speria. Curăţă ce poţi din ea şi apoi pune câteva cuburi de gheaţă, în acest fel guma va putea fi îndepărtată foarte uşor.

Perdelele îngălbenite de fum de ţigară se ţin la înmuiat în apă cu sare. Dacă adaugi la soluţia de spălat un pachet de praf de copt, vei obţine nişte perdele imaculate. Petele lăsate de scrumul de ţigară de pe pereţi se curăţă cu o cârpă înmuiată în oţet de vin alb.

Deşi este greu de crezut, pentru petele de vin roşu se poate folosi vinul alb sau orice alcool alb (ţuică, votcă, alcool pur). Aceste substanţe se toarnă pe pată, se freacă uşor, apoi se spală şi se clăteşte cu apă. Dacă pata nu a ieşit în totalitate, pune câteva păcături de amoniac pe zona umezită în prealabil şi apoi clăteşte. La final, spală folosind detergent.

Petele de vin de pe pereţii albi sau petele provenite de la alte băuturi alcoolice (precum şampanie) se curăţă cu o cârpă îmbibată în înălbitor diluat cu puţină apă.

Pereţii îmbâcsiţi cu fum de ţigară se spală cu apă şi clor

Dacă s-a fumat mult şi peste tot, mirosul a rămas în perdele, în canapele, în hainele din şifonier şi chiar în pereţi. Pentru a scoate fumul din pereţii albi se poate folosi o soluţie obţinută din apă şi clor, în care se înmoaie o cârpă şi se stoarce foarte bine. Pereţii de alte culori se pot curăţa cu o cârpă umezită cu apă, însă mirosul nu se va duce decât prin rezugrăvire. În cazul perdelelor, dacă mirosul de tutun nu se îndepărtează după o simplă spălare, ţine-le 15 minute într-o soluţie de apă cu sare şi puţin oţet. Sarea ajută la albirea perdelelor şi la o uşoară apretare a acestora, iar oţetul îndepărtează mirosul de fum.

Mai multe