Aşa te fereşti de ţânţari
Ţânţarii ne dau mari bătăi de cap în această perioadă. Înţepăturile sunt neplăcute şi, în plus, insectele pot aduce boli grave. Iată câteva metode pentru a ţine ţânţarii departe de locuinţă, precum şi pentru a-i "extermina" pe cei existenţi.
Dacă locuieşti aproape de un parc cu un lac, ţânţarii sunt cea mai mare problemă a ta. În afara pastilelor antiţânţari, care se găsesc în orice magazin, poţi folosi şi produse naturale.
Beţişoare parfumate şi frunze de nuc
Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii.
Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;
Dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Bicarbonat şi ulei de măsline
Bicarbonatul de sodiu are multe virtuţi, căci în spatele pudrei albe se află un puternic insecticid netoxic.
Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Umple o sticlă cu pulverizator cu o jumătate de litru de apă şi adaugă amestecul.
Pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.
Ulei esenţial de muşcată
Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari.
Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului.
Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
Uleiul de cuişoare este un remediu bun împotriva ţânţarilor. Nu trebuie decât să ţii în casă un recipient mic în care torni din când în când câteva picături de ulei de cuişoare.
Condimente în ghiveci
Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar. Iată lista plantelor aromatice pe care te poţi baza că te vor scăpa de vizitatorii nepoftiţi. Aceste plante cresc din abundenţă în balcoanele scăldate de soare. Aşa devin o adevărată armată vegetală împotriva „invadatorilor".
Dacă în locuinţa ta există multe vaze cu flori sau acvarii, schimbă cât mai des apa din ele.
Şi produsele din comerţ te pot ajuta
Spray-urile sunt utile
Te scapă de aceştia pentru o scurtă perioadă de timp (câteva ore). E foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile notate pe ambalajul produsului. În general, nu este indicat accesul oamenilor în încăperea în care a fost aplicată o cantitate mare de soluţie timp de câteva ore.
Pastilele, ieftine şi bune
Reprezintă o metodă ieftină şi de cele mai multe ori eficientă. Acestea nu costă mai mult de 1 leu, iar efectul lor durează aproximativ o noapte. Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.
Primul caz West Nile din 2011
Institutul Cantacuzino a confirmat primul caz de meningoencefalită cu virusul West Nile din România, din acest an. Infecţia West Nile apare la adulţi şi poate avea efecte mai grave în cazul persoanelor care au alte boli asociate.
Primele semne de boală pot fi febra, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar.
Click!spune
Putem preveni îmbolnăvirea dacă luăm câteva măsuri de precauţie: să purtăm haine care să ne acopere mâinile şi picioarele, să folosim produse împotriva ţânţarilor, să avem plase speciale la uşi şi ferestre şi să îndepărtăm din jurul casei recipientele cu apă stătută.
Citeşte şi :
Scapă de insecte cu foi de dafin