Aşa vom face naveta din 2022! Cum arată maşina zburătoare

1 iulie 2021 7:56   Național
Ultima actualizare:

Pare o scenă dintr-un film SF, dar este pură realitate! AirCar a zburat în premieră cu 300 km/h la o înălţime de 3.000 m în apropiere de Bratislava. AirCar Prototype 2 va fi pus în vânzare în următoarele 12 luni şi va avea un motor de 300 CP şi o autonomie în zbor de peste 1.000 km.

Trăim în secolul vitezei şi salturile tehnologice sunt colosale. Maşina este concepută de dezvoltatorul Klein Vision şi a fost testată cu succes inclusiv de foşti piloţi de aeronave Boeing. Până în prezent au fost făcute peste 40 de ore de teste de zbor şi nu s-a înregistrat nici un incident notabil cu AirCar.

Constructorii susţin că şoferii nu vor avea nevoie de licenţă de pilot, în schimb vor trebui să cunoască legislaţia privind transportul aerian. Maşina este capabilă să îi ofere asistenţă computerizată pe perioada zborului şoferului aflat la volan/manşă.

Klein Vision a testat cu succes şi AirCar Prototype 1 care are un motor cu o putere de 160 CP. Testarea celor două maşini zburătoare a fost făcută în apropierea aeroportului, luni, 28 iunie.  Practic maşina a avut nevoie de doar trei minute pentru a se transforma din avion înapoi în vehicul rutier. Zborul s-a desfăşurat timp de 35 de minute între Nitra şi Bratislava.

Conceptul de maşină zburătoare a fost elaborat de profesorul slovac Stefan Klein în colaborare cu omul de ştiinţă Anton Zajac. Astfel de maşini zburătoare nu pot fi puse în circulaţie în prezent din cauza faptului că legislaţia europeană nu a luat în calcul acest salt tehnologic şi există o lacună legislativă care va fi rezolvată în decursul acestui an.

AirCar este un concept într-o continuă perfecţionare. Oamenii din cadrul departamentului de cercetare au declarat că decolarea şi aterizarea se fac cu ajutorul asistenţei computerului de bord. Şi pentru a exclude eroarea umană din timpul zborului, Klein Vision speră ca în 2022 maşina să fie autonomă în proporţie de 100%. Practic, navetistul se poate relaxa în timpul zborului, după ce introduce coordonatele deplasării. Marja de eroare a unui astfel de zbor este redusă la minimum. Proiectanţii vor să îşi testeze bijuteria şi în alte ţări, pe lista lor figurând şi Dubai, Emiratele Arabe Unite, dar şi Australia. 

Fişă tehnică

  • Motor: 160 CP (AirCar Prototype 1)şi 300 CP (AirCar Prototype 2)
  • Viteză maximă: 100 km/h
  • Autonomie: 1.000 km
  • Preţ: încă nu a fost stabilit
  • Punere în vânzare: peste 12 luni
Mai multe