Asaltul francului: Ce măsuri iau băncile pentru îmblânzirea monedei elvețiene

22 ianuarie 2015 14:08   Național
Ultima actualizare:

Instituțiile bancare din România pregătesc o contraofensivă pentru a-și salva clienții de povara creditelor în franci elvețieni. OTP, Volksbank, Raiffeisen Bank și acum Piraeus Bank iau măsuri pentru reducerea ratelor.

Piraeus Bank a anunțat joi că va propune clienților săi soluții individuale de depășire a impasului în care se află, ca urmare a exploziei cursului leu-franc elvețian. Pentru a atenua șocul produs de moneda elvețiană, banca va percepe clienților rate la creditele contractate astfel încât acestea să nu fie mai mari decât cele înregistrate în luna decembrie 2014. Cu alte cuvinte, Piraeus a înțeles că dacă nu va reduce nivelul ratelor s-ar putea confrunta cu un număr extrem de mare de clienți care să nu-și mai poată achita creditele. Asta înseamnă că românii care au împrumutat franci elvețieni de la Piraeus vor plăti rate lunare la un curs de circa 3,8 lei pentru un franc.

Volksbank a făcut deja acest lucru, înghețând cursul la 3,8035 lei pentru un franc, însă oferta e valabilă doar trei luni. După 17 aprilie, ultima zi de ofertă, ratele vor fi stabilite la cursul zilei. OTP Bank a comunicat că va reduce pentru trei luni marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în franci cu dobândă variabilă. Totodată, Raiffeisen Bank a decis să reducă dobânda pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene. Noua dobândă se aplică începând de vineri, 23 ianuarie.

Cursul valutar valabil joi indică o creștere cu 0,2% a cotației francului elvețian. Moneda străină a ajuns la 4,5152 de lei, un maxim istoric, și a depășit cotația Euro. Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat miercurea trecută de BNR, francul se află în creştere cu 20,7% faţă de leu. Circa 75.000 de români au făcut împrumuturi în franci elvețieni și așteaptă acum o intervenție din partea statului, care să convingă băncile să le sară în ajutor. Circa 10.000 dintre ei au dat în judecată băncile pe motiv că instituțiile bancare i-au indus în eroare și i-au convins să se împrumute într-o monedă care nu e stabilă.

Mai multe