Asimptomaticii transmit virusul! Alexandru Rafila: „Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la ei”

30 iunie 2020 13:20   Național
Ultima actualizare:

”Asimptomaticii sunt surse de infectare cu coronavirus”, este de părere Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Practic, prin acest anunț, acesta contrazice Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din care face parte ca reprezentant al țării noastre.

De-a lungul celor aproape patru luni de pandemie, au existat diverse teorii legate de persoanele infectate cu COVID-19, dar care nu au simptome.

Dacă la început se credea că și ei sunt un pericol de contagiozitate, după o perioadă s-a spus că de fapt nu transmis virusul. S-a făcut chiar și un studiu de către opt cercetători chinezi. 

O persoană testată pozitiv pentru coronavirus, dar asimptomatică, a stat lângă alte 455 de persoane timp de cinci zile. Nu toate erau sănătoase tun, ci 25% aveau afecțiuni cardiovasculare.

Apoi, au fost izolate și monitorizate cu atenție. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecții respiratorii, iar testarea PCR, analize de sânge și examinarea pulmonară prin tomografie au arătat că nici una nu a luat virusul COVID-19.

Tot cercetătorii chinezii vin acum cu o altă veste, total opusă. Pacienții asimptomatici pot contamina suprafețele la fel de mult ca cei simptomatici.

Oamenii de știință au prelevat probe de pe mai multe suprafețe, dar și din aerul a șase unități de îngrijire intensivă în care erau 13 pacienți confirmați de laborator, dintre care doi nu aveau simptome. Și profesorul Alexandru Rafila este de părere că acești pacienți înșelători sunt periculoși.

OMS: ”Rar un individ asimptomatic transmite mai departe virusul„

”Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome. Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările. Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri. Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului”, a declarat Rafila, conform România TV, reprezentantul României la OMS, ai cărei oficiali au altă opinie. 

„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNBC. Pe de altă parte, ea recunoaște că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice. Dar spune că este nevoie de mai multă cercetare și de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători ce par a fi sănătoși.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/socant-ce-au-aflat-cercetatorii-chinezi-despre-cei-care-au-covid-19-fara-simptome

http://Primele simptome dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus. Uite cum te simți

Mai multe