Asociația Foștilor Parlamentari cere pensiile speciale. Corneliu Ciontu: ”Mi-e rușine că am fost deputat”
Nouă foști deputați și senatori cer menținerea pensiilor speciale. Aceștia fac parte din Asociația Foștilor Parlamentari și spun că vor ataca în instanță Legea adoptată săptămâna trecută de Parlament. Foștii aleși sunt de părere că măsura retragerii pensiilor este populistă și discriminatorie. „Mi-e rușine că am fost deputat”, a spus unul dintre cei nouă.
Corneliu Ciontu, Vasilescu Gavrilă, Ion Basgan, Marcel Chiriţescu, Ion Coja, Nicolae Gheorghiof Titu, Gheorghe Glăvan și Maria Lazăr, foști aleși în Camera Deputaților sau în Senat, se opun eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Aceștia fac parte din Asociația Foștilor Parlamentari și au cerut Avocatului Poporului să reclame situația la CCR, însă, sesizarea nu le-a fost acceptată.
Asociația Foștilor Parlamentari cere menținerea pensiilor speciale
Ei spun că legea nu este corectă și nici constituțională. Vorbesc despre principiul retroactivității, faptul că ar fi o măsură populistă, dar și că le-ar afecttăa plata creditelor la bancă.
„În perioada cât am fost parlamentar nu mi s-a mai luat în calcul vechimea la pensie. Și asta este discriminare. Nu este un proiect corect, este populism și discriminatoriu”, spune Ion Basgan, fost senator PNL, pentru Europa Liberă.
Asociația Foștilor Parlamentari vrea să anuleze în instanță legea eliminării pensiilor speciale
„A ajuns să-mi fie rușine să spun că am făcut și eu parte din Parlament. Am fost deputat într-o perioada în care chiar credeam că lucrăm pentru binele țării. Aveam salarii mult mai mici ca actualii parlamentari, cu vreo 130% mai mici. Nu este corect, mi-e rușine că am fost deputat”, a spus Corneliu Ciontu tot la Europa Liberă.
Membrii Asociației Foștilor Parlamentari nu se lasă și intenționează să înceapă demersuri de anulare a Legii în instanță și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate pe 17 februarie în plenul comun al Senatului și al Camerei Deputaților. Au fost 357 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”. Cei 30 de parlamentari UDMR nu au votat.
Citește și:
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale deputaților și senatorilor
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Decizia afectează și veniturile aflate în plată