Ăsta e coşmar, nu şcoală! Zeci de elevi tremură zilnic în clase şi în halte cu geamuri sparte
În vreme ce politicienii se-ntrec în promisiuni sforăitoare, în ultimele zile dinaintea alegerilor parlamentare, mulţi elevi dârdâie de frig în clasă sau aşteaptă trenul în gări dărăpănate. Cu mănuşi şi canadiene în timpul orelor, adolescenţii fac eforturi să se concentreze la cosinus de alfa şi la conjugarea verbelor.
Stau zgribuliți la ore și abia reușesc să scrie ceea ce le dictează profesorii, fiindcă în sala de clasă e uneori mai frig decât afară! La Școala Gimnazială din comuna Stănești (Gorj), elevii învaţă cu glugile pe cap. „Stau cu geaca, pentru că altfel aș tremura. De o săptămână este așa frig, de când s-a stricat centrala”, se plânge o elevă. „Am și căciulă, și glugă, dar tot simt că-mi îngheață capul. Scriu mai greu cu mănușile în mână”, completează un coleg.
"Ni se îmbolnăvesc copiii!"
Centrala veche de 13 ani s-a stricat și autoritățile au adus abia marţi o echipă ca s-o repare. „Îl am în clasa a VIII-a. Normal că nu ne convine și că vrem să se ia măsuri”, adaugă mama unui băiat. „Vine fata acasă și-mi spune că i-au înghețat picioarele în cizme. Să schimbe centrala, altfel ni se îmbolnăvesc copiii!”, tună şi fulgeră tatăl unei eleve de a VI-a.
„Fiind minivacanța de 1 Decembrie, nu am găsit pe nimeni să repare centrala. S-a întâmplat și anul trecut, e o centrală veche, trebuie eschimbată. În cancelarie stăm tot în frig”, spune Radu Holingher, directorul şcolii din Stăneşti.
“Miroase urât şi e întuneric”
În nordul ţării, sute de elevi şi de navetişti din judeţul Botoşani aşteaptă trenurile în condiţii inimaginabile. Frigul şi lipsa luminii sunt doar câteva dintre chinurile îndurate zilnic de călători, scrie adevarul.ro.
Halta Zlătunoaia e veche de 100 de ani şi se află la 40 de kilometri de Botoşani. Peroane neprimitoare, săli de aşteptare devastate, cu geamuri sparte, bănci dărâmate şi uşi care atârnă jalnic - acesta e peisajul dezolant al haltei.
Dimineaţa, elevii ajung pe întuneric şi îndură frigul şi câte o jumătate de oră. Fetele se adună grupuri, de teama vagabonzilor care s-ar putea ascunde în gara întunecată. ”Stăm pe peroane. Nu intrăm înăuntru, întrucât miroase urât, e întuneric şi ne e frică. Dacă întârzie trenul, ajungem îngheţate la şcoală”, se lamentează Elena, o elevă de liceu. Majoritatea adolescenţilor merg zilnic către liceele din Dorohoi şi Truşeşti.
Seara, la întoarcere, e şi mai rău. ”Nu e nici o lumină, nu sunt stâlpi şi mor de frică ştiind că trebuie să cobor”, povesteşte o altă fată care învaţă la Liceul din Truşeşti.