Ăsta-i monstru, nu grătar!

4 septembrie 2016 20:16   Național
Ultima actualizare:

Un batalion întreg de soldaţi ar putea fi hrănit fără probleme şi fără întârziere de un bucătar priceput. Dacă mai are „pe mână” şi o bestie de grătar, ca cel din imagine, atunci i-ar trebui încă vreo trei ajutoare, dacă vrea să nu ardă carnea.

Cel mai năstruşnic grătar din România a fost construit de un tânăr care obişnuişte să realizeze motociclete la comandă. Toni Gagiuc (30 de ani) a sudat două luni la „monstrul” din oţel care poate frige 500 kg de carne deodată. 

Grătarul de trei tone, construit pe şasiul unei remorci, este unic în România. A costat 22.000 de euro şi a fost folosit pentru prima dată de angajaţii unui restaurant la Festivalul Berii Artizanale, care a avut loc în weekend în Capitală. Echipamentul poate fi cărat la orice concert sau festival, însă doar tractat cu o maşină de teren. Are patru zone de prăjit carnea şi două „camere” în care se colectează fumul. Grătarul funcţionează pe bază de lemne, însă jarul nu ajunge în contact cu carnea. Fleicile se „coc” datorită căldurii degajate şi se afumă datorită unui sistem de recirculare a fumului. 

La prima sa ieşire în lume, grătarul-monstru a „înghiţit” patru metri cubi de lemne şi a hrănit câteva mii de împătimiţi ai berii artizanale.

Mai multe