Astăzi e zi de sărbătoare! Câți români chefuiesc

30 noiembrie 2016 8:47   Național
Ultima actualizare:

Astăzi este chef mare! Nu mai puțin de8 11.005 români își sărbătoresc onomastica. Să le spunem ”La mulți ani”!

Majoritatea bărbaților, peste 400.000, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor Ministerului de Interne.

În cazul femeilor, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Alte nume care sunt derivate din Andrei: Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Deia și Deea.

Numele "Andrei" derivă din grecescul "Andreas", care înseamnă "viteaz", "bărbătesc".

Cine a fost Sf. Andrei

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus şi zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii", Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: "Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos". De aceea Andrei a fost numit "Cel dintâi chemat".

În Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menţionat doar de două ori: la înmulţirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el a înştiinţat pe Mântuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pâini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, când, împreună cu Filip, l-a înştiinţat pe Iisus că nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-l vadă.

Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Mai multe