Astăzi este ultima zi de campanie electorală

3 iunie 2016 10:13   Național
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile locale se încheie mâine, la ora 7.00, iar candidații nu mai au voie să apară în dezbateri la emisiuni televizate începând de azi dimineață. Până duminică, toate afișele de campanie din zona secţiilor de votare trebuie să dispară.

Campania electorală a început pe 6 mai şi a durat o lună, urmând să se încheie sâmbătă, la ora 7.00.

Potrivit Deciziei nr. 244/2016 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale, reflectarea campaniei electorale în audiovizual se încheie în ziua de vineri, 3 iunie, la ora 7.00.

Nu se mai prezintă la TV sondaje de opinie

Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe şi a comentariilor privind campania electorală.

Există o excepţie, totuşi.

În preziua votării, radiodifuzorii trebuie să prevadă în program, imediat după emisiunea informativă de seară, un spaţiu de emisie pentru difuzarea rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie.

Pe lângă interzicerea propagandei electorale, până în ziua alegerilor, duminică, se fac pregătirile pentru organizarea scrutinului, conform legii.

Atribuțiile președintelui secției de votare

Astfel, preşedintele Biroului secţiei de votare, împreună cu membrii acestuia, trebuie să fie prezenţi la sediul secţiei de votare.

În ajunul zilei alegerilor, la ora 18.00, preşedintele biroului secţiei de votare este obligat să dispună măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare.

În acest sens, preşedintele biroului secţiei de votare dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.

De asemenea, preşedintele stabilește fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.

Trebuie ştiut că este interzisă comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice, pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare.

Cei care fac sondaje nu au voie în secția de vot

Art. 75 din legea alegerilor locale prevede că pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin hotărâre.

Operatorii de sondaj ai acestora au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în zona secţiei de votare, fără a avea acces în interiorul secţiei de vot.

În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

În ziua alegerilor, duminică, la ora 6.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele, prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Nu se face propagandă duminică

Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice trebuie să respecte prevederile legale care precizează că, în ziua alegerilor, nu se face campanie electorală, iar în momentul în care vin să voteze să nu facă propagandă de campanie.

La alegerile locale din acest an, primarii sunt votaţi într-un singur tur de scrutin, iar preşedintele Consiliului Judeţean este ales din lista consilierilor judeţeni aleşi în urma scrutinului din 5 iunie.

La acest scrutin, vor putea să îşi exercite votul doar cei care se află în localităţile de domiciliu, în ziua votului.

Ce trebuie să votăm

Ziua votului va fi duminică,  5 iunie. Urnele se deschid la ora 7.00 dimineaţa şi se vor închide la 21.00.

Alegătorii din întreaga ţară vor primi trei buletine de vot: pentru primar, consilierii locali şi consilierii judeţeni. În Bucureşti, alegătorii vor primi patru buletine.

Pe lângă primarul de sector, consilierii locali şi cei ai CGMB, bucureştenii vor vota şi primarul general al Capitalei.

Mai multe