Astenia de primăvară. Ce este, ce simptome are și cum se tratează

16 martie 2021 16:33   Național
Ultima actualizare:

Atunci când echilibrul ne este perturbat de anumiți factori cum ar fi schimbarea de sezon, tindem să devenim astenici. La fel se întâmplă și când ieșim din iarnă și intrăm în sezonul cald. Până când se acomodează organimsul, se instalează astenia de primăvară. Iată ce simptome are și cum se tratează ea!

Astenia de primavară este o stare generală de slăbiciune a organismului, cu lipsa energiei și cu momente de depresie. Simptomele pot fi de scurtă durată, cronice sau intermitente.

Astenie provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”.

Ce este astenia de primavară

În general, termenul de astenie se aplică în situațiile în care o persoană resimte oboseala acută fizică și psihică fără să fi depus un efort semnificativ, are un somn agitat cu multe întreruperi și o sensibilitate accentuată la anumiți stimuli.

Potrivit studiilor, astenia poate afecta întregul corp sau doar anumite regiuni și îngreunează îndeplinirea anumitor activități simple, de zi cu zi. Practic, te simți slăbit, fără energie. 

Simptomele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară vine la pachet cu multe simptome. Le putem avea pe toate sau o parte din ele și nu sunt deloc plăcute.

  • Oboseală la nivel fizic, dar și mental;
  • Tristețe nemotivată;
  • Lipsa apetitului;
  • Slăbiciune musculară;
  • Dureri de cap;
  • Epuizare;
  • Căderea părului;
  • Pierderea apetitului sexual;
  • Scăderea tensiunii arteriale;
  • Insomnii;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Probleme cu greutatea;
  • Apatie;
  • Extenuare;
  • Anxietate și irascibilitate.

Sportul, apa, alimentația potrivită și odihna sunt remedii cu care putem combate efectele asteniei de primăvară. Dar, să le luăm pe rând.

Alimentația echilibrată

Medicii recomadă ca în alimentația noastră să se regăsească ouăle, produsele lactate, peștele, nucile, legumele, cerealele integrale, ananasul, căpșunile, papaya, portocalele, grepfrutul și strugurii.

Și alimentele bogate în vitaminele B sunt recomandate pentru combaterea asteniei de primăvară, întrucât elimină senzația de oboseală și energizeză organismul.

Vorbim despre banane, legume și cerealele integrale. Leurda, loboda, urzicile și sunt și ele necesare, supranumite verdețurile pentru creșterea imunității.

Acum este timpul să luăm vitamine: C și E, magneziu, fier și calciu;

Bea multă apă și ceaiuri

Hidratarea atenuează simptomele asteniei de primăvară, în special, durerile de cap și amețelile. E bine să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi, dar și ceaiuri.

Ceaiul de ginseng contribuie la recăpătarea vitalității și este eficient în combaterea stresului, dar și cel verde. Ambele sunt energizante, iar una-două căni pe zi sunt suficiente;  

Fă sport

Multe pesoane care vin la sală fără vlagă, după o oră de mișcare se simt revigorate. Și asta pentru că sportul eliberează endorfine și ne oferă o stare de bine. Iar energia nu dispare imediat după ce termini exercițiile, ci este prezentă câteva ore.

De aceea, este bine ca sportul să nu fie făcut cu 3-4 ore înainte de culcare. Și dacă nu ești adept al sportului, o plimbare în aer liber este la fel de benefică;

Dormi cel puțin șapte ore pe noapte

Ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor asteniei de primăvară. Crecetătorii sunt de părere că cel puțin șapte ore de somn pe noapte sunt ideale. Deși, acest lucru are legătură și cu vârsta. Cercetătorii de la Fundația Națională de Somn au studiat nevoile de somn ale oamenilor în diferite etape ale vieții.

Adulți între 18 și 64 de ani au nevoie de minimum 6 ore de somn și maximum 10-11. După 65 de ani, se reduc între 5 și 9 ore.

Citește și: 

9 sfaturi ca să pregăteşti maşina pentru primăvară

Legume de primăvară. Ce alimente trebuie să pui pe lista de cumpărături

Mai multe