Aştepta de 24 de ani să aibă buletin

16 februarie 2018 19:41   Național
Ultima actualizare:

După mai bine de 24 de ani de aşteptare şi încercări nenumărate de a avea acte, autorităţile statului român au eliberat cartea de identitate pe numele Aleksandrei Julia Tudosie. Plină de emoţii, Aleksandra a primit zâmbind buletinul şi îşi face planuri de viitor, căci vrea să se şi căsătorească.

Aleksandra Julia are 24 de ani şi trăieşte în judeţul Gorj de la vârsta de două luni, împreună cu tatăl său. Tânăra nu avea până joi nici o identitate, fiind, practic, inexistentă, pentru statul român, care considera că ea nu este cetăţean român, motiv pentru care nu i s-a putut elibera în aceşti ani cartea de identitate. Din acest motiv, Aleksandra nu a putut să aibă o viaţă normală: nu a primit vreodată alocaţie de la statul român, nu şi-a putut termina studiile, având doar 11 clase, nu se poate angaja, nu poate să se căsătorească. 

„Sunt fericită că am reuşit să obţin actul de identitate. Este a doua mea naştere. O să iau viaţa de la capăt. Eu îmi doream să devin poliţistă, dar, din păcate, nu s-a putut pentru că nu aveam acte de identitate. Este dorinţa mea de mică. Am plâns foarte mult atunci când am primit, acum trei zile, certificatul de naştere. Nu mă mai puteam opri din plans”, a spus Aleksandra Tudosie, din Runcu.

Tatăl tinerei a muncit în Germania, unde a avut o relaţie cu o femeie de naţionalitate poloneză, care a născut-o pe Aleksandra într-un spital din Germania. Părinţii au venit în România atunci când fetiţa avea vârsta de numai două luni, însă, după puţin timp, mama şi-a manifestat dorinţa să plece din nou la muncă în Germania şi nu s-a mai întors vreodată. I-a rămas doar un certificat constatator al naşterii. În urma demersurilor, autorităţile din Germania au trimis în România un certificat de naştere, în care numele mamei este diferit de cel trecut în certificatul constator, pentru că femeia divorţase. Tatăl natural al Aleksandrei a făcut în ţară testul ADN din care a reieşit că este tatăl biologic. În baza acestui document a acţionat în judecată statul român, pentru a i se recunoaşte cetăţenia şi elibera actul de identitate.

Mai multe