Aşteptăm cartofii noi până ni se lungesc urechile
Vremea rea a dat peste cap planurile agricultorilor. În comuna dâmboviţeană Lunguleţu, renumită pentru culturile de cartofi şi de varză, gospodarii au fost ţinuţi pe loc de capriciile naturii. Perioadele de ger şi cantităţile mari de zăpadă din luna martie au amânat însămânţările, astfel că producţia de cartofi e amânată cu cel puţin o lună.
Aşteptările cultivatorilor de cartofi din comuna Lunguleţu (Dâmboviţa), zonă legumicolă renumită în sudul ţării, au fost zădărnicite de iarna sosită intempestiv la începutul primăverii. Temperaturile negative şi ninsorile din luna martie au întârziat ca niciodată însămânţările cu cartofi. Colac peste pupăză, ploile abundente de după ger au dus la inundaţii pe câmpuri, iar agricultorii s-au trezit cu mâinile legate.
“La noi, pământul este încă îmbibat cu apă. Terenurile sunt pline cu bălţi, aşa că n-avem cum să intrăm pe câmp şi să lucrăm”, oftează nea Gheorghiţă, legumicultor din Lunguleţu. “Cu toate acestea, unii au încercat să însămânţeze, chiar dacă se noroiesc din cap până-n picioare. În mod normal, prima recoltă de cartofi apărea la sfârşitul lunii mai. Mă tem că, în acest an, cartofii noi vor apărea abia în perioada iunie-iulie”, mai spune gospodarul pentru adevarul.ro.
Şi primarul din Lunguleţu, Ion Vlad, se plânge de starea ogoarelor. “Terenurile nu au apucat să se usuce. Sunt suprafeţe aflate sub apă şi la această oră. Însămânţatul cartofilor este întâziat cel puţin o lună. Dacă vom avea timp bun, prima recoltă va fi obţinută în iunie”, spune edilul.
Temându-se de surprizele neplăcute pe care le-ar mai putea aduce vremea, unii dintre ţărani au decis să-şi acopere terenurile cu folie. “Noi am început să punem cartofi, deşi pământul e fleaşcă. Suntem mult întârziaţi faţă de primăvara trecută”, explică un alt agricultor din comună. O altă belea căzută pe capul gospodarilor e că mulţi dintre cartofii folosiţi la însămânţat au încolţit, aşa că sunt tăiaţi în bucăţi înainte de a fi puşi în pământ. Prin urmare, până la vară, vom fi nevoiţi să ne astâmpărăm pofta cu cartofi noi aduşi din Franţa sau din Egipt.
Click! spune
Cartofii proveniţi din bazinul legumicol Lunguleţu ajung în multe zone ale ţării. Agricultorii dâmboviţeni însămânţează aproximativ 3.000 de hectare. Într-un an bun, producţia de cartofi ajunge şi la 750.000 de tone.