Atac informatic la platforma prin care micii intreprinzători pot lua credite. Ce spune ministrul Cîțu despre site-ul blocat

17 aprilie 2020 12:31   Național
Ultima actualizare:

Vești proaste pentru micii întreprinzători care și-au pus speranța în programul IMM INVEST România. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a deschis în această dimineață aplicația pentru liniile de credit cu dobândă subvenționată, dar aceasta s-a blocat instant.

Ministrul Finanțelor, Forin Cîțu, a precizat pentru Click! faptul că oamenii nu pot accesa platforma din cauza unui atac cibernetic și că în acest moment STS verifică în sistemele de la Guvern cine se află în spatele sabotajului. ”Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face Guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu și nici românii onești, care au acum nevoie de aceste resurse, nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie. Nici o problemă! Continuăm, mergem înainte. Aflăm cine este în spatele acestui atac și îi voi prezenta public. De un lucru vă asigur pe toți. Pe perioada cât site-ul nu funcționeaza nu se înregistrează nimeni în acest program. Nu permit nici o șmecherie”, a anunțat demnitarul. Surse din cadrul Ministerului de Finanțe ne-au explicat faptul că cei de la Fondul de Garantare pentru IMM au dat asigurări că totul va funcționa ca la carte, s-au făcut teste în fiecare zi, timp în care platforma a mers ceas.

Reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și reprezentanții IMM-urilor au explicat, într-un live pe Facebook, în ce fel se completează informațiile, însă au fost asaltați de comentariile utilizatorilor, care reclamau că site-ul nu este funcțional! Inițial, oficialii au precizat că se lucrează la asta, fiind vorba de 150 de cereri pe secundă.

Cine poate cere credit

Un beneficiar poate lua unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele aferente creditului garantat, scrie hotnews.ro.Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei. În ceea ce privește liniile pentru capital de lucru, valoarea maximă e de 5 milioane lei. Pentru investiții e de 10 milioane lei.

Pentru a beneficia, este nevoie de îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții. Printre ele, să nu figureze cu credite retante, inclusiv finanțările de tip leasing, în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019, nu se află în interdicție de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019.

Citește și:

Cum ceri ajutor pentru amânarea ratelor

Mai multe