Atenţie, a evadat un zimbru!
12 iunie 2015. Măgura Zimbrilor din Munţii Ţarcu, lângă comuna Armeniş, judeţul Caraş Severin. 18 zimbri din Franţa, Elveţia, Italia şi Germania ajung în ţarcul uriaş unde se vor pregăti pentru marea eliberare în sălbăticie de anul viitor. Numai că unul dintre ”uriaşi” nu are răbdare: rupe patru garduri şi evadează.
Doar câteva ore! Atât i-au trebuit lui Jolon, poreclit ulterior Houdini, să evadeze din ţarcul de 15 ha unde ajunsese cu o zi înainte. A rupt patru garduri, dintre care două electrice, şi a luat-o la goană. S-a oprit după câteva sute de metri, s-a uitat înapoi, spre ceilalţi zimbri rămaşi în ţarc, apoi a dispărut printre copaci.
Are trei ani, 2,1 metri înălţime, peste 850 de kilograme şi a venit din Franţa. “E stresat şi nervos, dar credem că va reveni la turmă pentru că în lumea zimbrilor ei sunt dependenţi de aceasta. Până şi zimbrii solitari urmăresc de la distanţă turma pentru a fi în zona de confort. Se va întoarce cu siguranţă şi vom pregăti un plan de recuperare a lui începând cu acest moment. Nu trebuia să se întâmple aşa, pentru că trebuia să stea în zona de aclimatizare, dar până la urmă scopul întregului proiect este de a resălbătici Munţii Ţarcu pe o suprafaţă de 59.000 de hectare şi evadarea zimbrului este perfect naturală. Şi-a intrat în drepturi. Cum îl cheamă? Daţi-i voi un nume”, ne invită Joep, olandezul care, de peste 22 de ani, şi-a dedicat viaţa salvării uriaşelor erbivore. “Houdini!”, strigă cineva şi completează: “magicianul maestru în evadări imposibile”.
Jolon a fost vaccinat înainte să plece din Franţa împotriva bolii “limbii albastre”, care a ucis anul trecut trei zimbri din turma precedentă şi care se regăseşte frecvent în ţara noastră şi la oi şi vaci, fiind transmisă de insecte.
Click! spune
Sâmbătă, 13 iunie, au fost eliberaţi în sălbăticie primii 14 zimbri, după 225 de ani de la dispariţia acestor animale de pe teritoriul României. Cu o zi înainte, în uriaşa rezervaţie de la Armeniş au ajuns alte 18 exemplare, care vor fi eliberate după o perioadă de aclimatizare de aproximativ un an.