Atenţie! Apa din piscină te poate îmbolnăvi

21 iulie 2015 22:08   Național
Ultima actualizare:

Atenţie unde vă răcoriţi pe caniculă! Apa clorinată din piscine dăunează grav sănătăţii! Vă slăbeşte dinţii, afectează ochii, produce eczeme pe piele, iar blondele pot pleca de la ştrand cu părul verde.

Căldura extremă nu se dă dusă din ţara noastră. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă pentru azi şi mâine, în 29 de judeţe, plus Capitala. În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge 35-38 de grade, la umbră, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pe arşiţa asta nimic nu e mai plăcut decât o bălăceală. Aveţi grijă, însă, că baia la piscină în exces poate face rău, avertizează cercetătorii britanici.

Vă slăbeşte dinţii

O baie ocazională la piscină nu e foarte periculoasă. Dar dacă vă bălăciţi mai mult în apa clorinată, vă veţi trezi cu dinţii stricaţi. Dacă nivelul de clor e prea mare, apa devine acidă şi vaporii care se degajă distrug smalţul dinţilor.

Vă strică pielea

O concentraţie prea mare de clor duce la iritaţii şi eczeme la nivelul pielii. Chiar şi la concentraţii normale, pielea poate avea de suferit din cauza clorului din apă. Oricine înoată mai mult decât o dată pe săptămână poate avea probleme.

Vă face părul verde

Mai ales părul vopsit blond poate să aibă probleme din cauza clorului. Cuprul din vopselele de păr reacţionează cu clorul şi, din această cauză, părul se înverzeşte. Dacă vă treziţi cu părul verde, după bălăceala la piscină, încercaţi să neutralizaţi efectul, frecând părul ud cu pastă de tomate timp de 5 minute, apoi clătiţi.

Vă nenoroceşte ochii

Unele persoane au ochii mai sensibili la clor decât altele. Dar, în general, apa clorinată dăunează ochilor. Mai ales în caz că apa are concentraţii prea mari de clor, corneea are de suferit. Apa clorinată poate să cauzeze şi conjunctivite (care se manifestă prin roşeaţă, senzaţia de corp străin în ochi şi secreţie abundentă).

Vă procopseşte micuţul cu astm

Copiii au cel mai mult de suferit din cauza apei clorinate din piscine, fiindcă ei obişnuiesc să se bălăcească mai mult. De asemenea, ei sunt în pericol pentru că înghit apa şi inhalează vaporii de clor, care atacă membranele celulelor ce protejează plămânii de alergeni.

Cât costă bălăceala

Bucureştenii au la îndemână multe locuri de bălăceală. La Magic Place Dâmboviţa intrarea costă 30 de lei în timpul săptămânii şi 50 de lei în weekend. Pensionarii, studenţii şi elevii au reducere, iar după ora 16.00, de luni până vineri, toată lumea face baie şi se dă pe tobogane cu 20 de lei. La ştrandul Moghioroş plătiţi 30 de lei în weekend, 20 de lei în timpul săptămânii, iar după ora 16.00, 10 lei. Copiii sub 7 ani intră gratuit. La piscina Aqua Garden intrarea costă 30 de lei, de luni până vineri, şi 50 de lei în weekend.

Peste 600 de solicitări la Ambulanţa Bucureşti, în doar câteva ore

Canicula din ultimele zile i-a doborât pe bucureşteni. Totul e încins, iar aerul a devenit irespirabil în Capitală. Astfel că tot mai mulţi bucureşteni apelează la medicii de la Ambulanţă, din cauza suferinţelor generate de căldura excesivă. Dacă sâmbătă au fost 280 de solicitări, luni, numărul acestora a ajuns la 600, până după-amiază.

„În doar câteva ore, s-au înregistrat 643 de solicitări, dintre care 327 au fost urgenţe de cod roşu sau galben. Dintre acestea au fost 27 de lipotimii (n.r. leşinuri) în locuri publice”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu. Potrivit medicului, în 24 de ore, au fost înregistrate 1.242 de solicitări, dintre care 664 au fost cazuri de urgenţă de cod roşu şi cod galben. 90 au fost solicitări în loc public, iar printre acestea s-au înregistrat 22 de lipotimii.

Mai multe