Atenție cui plătiți ca să vă aducă mașină din străinătate! ANAF a pus sigiliu pe 12 parcuri auto

26 septembrie 2018 15:32   Național
Ultima actualizare:

O platformă feroviară încărcată cu autoturisme și 12 parcuri auto au fost sigilate de ANAF. Sunt mașini aduse din Germania, pentru care samsarii nu au plătit TVA. Din păcate, multe dintre ele sunt deja achitate de românii care au dat comandă pentru ele.

Aveți grijă cui dați banii ca să vă aducă mașină din străinătate! Inspectorii Antifraudă Fiscală au descoperit cazuri în care firmele auto românești au cumpărat de la patronii nemți autoturisme second-hand pentru care nu au plătit TVA.

Dar le-au revândut în țară, unde au aplicat taxa pe valoare adăugată doar pe comisionul lor.

Ceea ce este ilgal spun cei de la ANAF, care au sigilat deja 200 de mașini și utilaje agricole aduse din Germania.

12 parcuri auto și o platformă feroviară, sigilate de ANAF

”Sunt controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât și pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de proveniență. În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole la mâna a doua și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs”, au declarat reprezentanții  Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF.

Mașinile sunt comandate și achitate de cumpărătorul final

Mai exact, surse din cadrul instituției au explicat pentru Click! faptul că mașinile erau comandate de persoane interesate să le cumpere, dădeau și banii unei firme, care nu făcea decât să intermedieze tranzacția.

”Pe scurt, firma din Germania vinde fără TVA unei firme din România, de exemplu. La revânzare, firma românească trebuie să adauge TVA românesc la prețul total de achiziție, dar nu o face și aplică abuziv TVA doar la adaosul/profitul de câteva sute de euro pe care-l face. Legal, acest regim de TVA la marja de profit se poate aplica doar dacă bunul respectiv se vinde fără recuperarea TVA în țara de origine. De exemplu, dacă ar fi cumpărat de la o persoană fizică, care nu are drept de deducere TVA ca o firmă. Astfel că băieții cumpără ieftin de afară, pentru că iau mai multe, cu prețuri mai bune, și fără TVA, dar nu-l mai aplică pe cel românesc. Astfel, ajung să aibă prețuri cu circa 19% mai mici decât cei corecți. În cazul acelor mașini deja aduse se calculează prejudiciul cauzat prin neplata TVA și se face sesizare penală, urmând ca procurorii să-i trimită în instanță”, spus surse din cadtrul DGAF.

Și pentru mașinile intrate în circulație sunt trași la răspundere

Și în cazul autoturismelor deja întrate în circulație li se ia urma, însă, nu va fi tras la răspundere cumpărtorul final, se prezumă a fi de bună credință, ci intermediarul. De la începutul anului, au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale. Acestea au cauzat bugetului de stat prejudicii de peste 20 de milioane lei.

Mai multe