Atenție, dacă faci parte din aceste categorii de persoane, ești vulnerabil în fața coronavirusului!

23 martie 2020 12:31   Național
Ultima actualizare:

Coronavirusul se răspândește cu o viteză impresionantă și afectează tot mai multe națiuni. Numărul deceselor este foarte mare. Sunt afectați mai ales persoanele în vârstă și bolnave. Însă nici cei care nu suferă de afecțiuni cronice, însă au o imunitate mai scăzută, sunt vulnerabili în fața contaminării.

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat Pandemie. Asta înseamnă că virusul se răspândește rapid în diferite părți ale lumii. Peste 180 de țări au confirmat, până acum, cazuri de infectări. Epicentrul coronavirusului este acum Europa, cu cel mai mare număr de cazuri confirmate în Italia. Numărul morților crește mai repede în Italia și Spania decât în ​​China în aceeași etapă a focarului, au descoperit specialiștii, potrivit nhs.uk.

În majoritatea țărilor occidentale, numărul cazurilor a crescut cu aproximativ 33% pe zi, semn că alte țări se vor confrunta în curând cu aceeași provocare ca și Italia.

COVID-19 este o boală nouă, cauzată de coronavirus, care poate afecta plămânii și căile respiratorii. Printre cele mai afectate persoane sunt cele de vârstă înaintată și cele care au afecțiuni cronice. Dar iată care sunt, mai exact, cei mai vulnerabili oameni:

Cine are un risc ridicat de îmbolnăvire cu coronavirus

Specialiștii spun că este posibil să aveți un risc ridicat de coronavirus dacă:- ați avut un transplant de organe,- suferiți de anumite tipuri de tratament pentru cancer,- aveți cancer de sânge sau măduvă osoasă, cum ar fi leucemia,- aveți o afecțiune pulmonară severă, cum ar fi fibroza chistică sau astmul sever,- aveți o afecțiune care vă face mult mai multe șanse să aveți infecții,- luați  medicamente care îți slăbesc sistemul imunitar- aveți afecțiuni cardiace grave.Specialiștii recomandă o grijă mai mare și în cazul femeilor gravide. Acestea trebuie să contacteze medicul ginecolog care îi urmărește sarcina imediat ce prezintă vreunul dintre simptomele de infecție.

Cum recunoști simptomele de coronavirus

Contactează medicul de familie sau sună la Tel Verde pentru a stabili ceea ce aveți de făcut în cazul următoarelor simptome:- Dacă simți că ai febră. Puteți simți o temperatură ridicată atunci când îți atingi pieptul sau spatele.- Poți să te alarmezi atunci când ai o tuse continuă, diferită de ce ai simțit până acum. Asta înseamnă că tușești mai mult de o oră sau prezinți trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore (dacă tușești de ocicei, aceasta tuse poate fi mai rea față de ceea ce cunști deja).Pentru a-i proteja pe ceilalți, în aceste situații nu mergeți la  farmacie sau spital.Dacă vă simțiți rău, sunați la 112.

Cum să ne protejăm de coronavirus

Autoritățile spun că igiena personală ne poate ajuta să evităm în mare măsură contactarea coronavirusului. Iată câteva sfaturi care ne pot ajuta să nu ne contamină, și să nu îi infectăm și pe alții:

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun

- Faceți acest lucru cel puțin 20 de secunde. Spălați-vă mereu pe mâini când ajungeți acasă sau la serviciu folosiți gelul de dezinfectare a mâinilor, dacă săpun și apă nu sunt disponibile.

- Acoperiți gura și nasul cu un șervețel, în îndoitura cotului sau cu mâneca bluzei, cămășii, etc (nu cu mâinile) când tușiți . Puneți șervețelele uzate în coș imediat și spălați-vă mâinile. Evitați contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptome de coronavirus.

- Nu atingeți ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate.

- Dacă aveți această posibilitate, munciți de acasă.

- Folosiți telefonul, serviciile online sau aplicațiile pentru a socializa sau pentru ședințele de la serviciu.

- Stați în casă și nu primiți vizitatori, nici măcar prieteni sau rude.

Dacă aveți un risc ridicat de a vă îmbolnăvi grav de coronavirus, trebuie să faceți lucruri suplimentare pentru a evita prinderea acestuia:Nu părăsiți casa! Nu ar trebui să ieșiți să faceți cumpărături și evitați cât mai mult posibil contactul apropiat cu alte persoane din casa ta.

Cum se răspândește coronavirusul

Deoarece este o boală nouă, nu se sștie cu exactitate cum se răspândește coronavirusul de la o persoană la alta, mai arată nhs.uk.

Virusuri similare sunt răspândite în picăturile de tuse.

Este foarte puțin probabil să poată fi răspândit prin lucruri precum pachete sau alimente.

Tratament pentru coronavirus

În prezent nu există un tratament specific pentru coronavirus.Antibioticele nu ajută, deoarece nu funcționează împotriva virusurilor.Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor în timp ce corpul tău combate boala.Va trebui să rămâneți în izolare, departe de alte persoane, până vă veți recupera. 

Oamenii de știință caută acum un vaccin împotriva coronavirusulu. dar până când acesta va putea fi utilizat pe populație, singura cale de a ne feri de acest virus ucigaș este să stam în casă și să respectăm cu strictețe regulile de igienă. 

Citește și:

În Italia mor aproape 800 de oameni zilnic. Vreţi să ajungem şi noi aşa? Respectaţi regulile!

Disperarea primarilor italieni față de cei care încalcă și acum carantina: «La ce dracu' vă trebuie frizer? Sicriul o să fie închis!»

Ne e frică de izolare? Sfaturi despre cum să facem față distanțării sociale de la astronautul Scott Kelly

Cum ne putem proteja de infecţia cu coronavirus la cumpărături. Ghid oficial

Mai multe