Atenție la fracturi și la cum te dai pe derdeluș!
Vacanța de iarnă înseamnă pentru mulți dintre noi munte, zăpadă, săniuș, schi și alte distracții. Dacă urmează să petreceți mult timp pe pârtie, trebuie să aveți grijă să nu vă accidentați. Ar fi păcat să vă stricați concediul! Dacă, totuși, aveți ghinionul să suferiți o fractură, e important să știți ce e de făcut. Iată ce sfaturi ne oferă ortopedul Ilie Roșca, șef de secție la Bio Ortoclinic.
Cum nimeni nu-și dorește să se întoarcă din vacanță purtând un ghips, cel mai important este ca cei care merg în zone cu zăpadă, să prevină astfel de incidente. „E indicat să purtăm încălțăminte adecvată sezonului rece, cu crampoane sau cu tălpi speciale pentru gheată și zăpadă. O altă soluție ar fi lipirea peliculelor aderente pe talpa încălțămintei. Și modul în care se produce căderea poate influența situația, așa că, atunci când simțim că ne pierdem echilibrul, e bine să încercăm să cădem ghemuiți și să evităm impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, coț, antebraț, femur”, explică dr. Ilie Roșca.
Specialistul atrage atenţia că vindecarea fracturii - cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii- este influenţată foarte mult de modul în care a fost acordat primul ajutor.
„În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o faşă sau cu o haină avută la îndemână. Și, chiar dacă poate părea de speriat, faşa se aplică direct pe plagă, se strânge şi se înfăşoară, chiar și atunci când fractura este deschisă. Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulaţii ale osului fracturat”, subliniază dr. Ilie Roșca, adăugând că, sub nici o formă oasele nu trebuie „așezate la loc”, de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare şi nervoase.
Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima. Altfel, victima trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), poate reduce durerea, insă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, victima trebuie dusă la spital în cel mult şase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.
Cum recunoști o fractură?
Potrivit dr. Roșca, ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare apare edem, adică umflătura generată de acumularea de lichid seros în ţesuturi, tumefacţia şi durerea la locul impactului. Uneori, dacă palpăm zona respectivă, putem simţi mici fragmente de oase care se mişcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apăsăm pe locul respectiv.
Foarte important!
- Victima nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
-Orice accentuare a durerii indică agravarea situației și necesită controlarea poziției membrelor, a bandajelor și nodurilor și a circulației sângelui la extremități. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi făcute peste atelă și nu pe zona descoperită, deoarece pot provocă compresiuni durereoase pe piele.
-Cel puțin două persoane trebuie să conlucreze la realizarea imobilizării. Una ridică membrul fracturat cu o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână sprijină locul fracturii, iar cealaltă persoană aplică atelele și trage fașa.
Coloana vertebrală e în pericol pe derdeluș
Când vine vorba de săniuș, gândul ne duce, în primul rând, la copii. Dr. Ilie Roșca spune atunci când ne dăm pe derdeluș e bine să o facem pe sănii așezați la orizontală, ca să nu ne alegem cu dureri de spate.
Rănirile la nivelul coloanei vertebrale pot duce chiar și la fisuri ale stratului exterior al discului, deci la hernie de disc, însă un efect similar îl pot avea tensionarea puternică sau presiunea crescută la nivel lombar.
„Zăpada de care se bucură copiii și adulții, la săniuș, poate avea urmări neplăcute, imediat sau în timp, asupra coloanei vertebrale. Sigur, oamenii se dau cu sania de când lumea și pământul, dar nu se poate compara fizicul de acum al copiilor, de exemplu, cu cel din vremea când micuții făceau zilnic mișcare. Musculatura omului modern, care petrece cea mai mare parte din zi cu telefonul sau cu tableta în mână, inclusiv musculatura spatelui, este insuficient dezvoltată pentru a menține o postură corporală corectă și pentru a proteja coloana de eventualele șocuri. Mai mult, nici discurile intervertebrale, tasate de prea mult sedentarism, nu mai pot amortiza loviturile așa cum ar trebui”, a explicat medicul.
Pentru a evita problemele, medicul le recomandă celor care merg la săniuș, să poarte haine groase, să renunțe la pungile din plastic și să se așeze pe sanie la orizontală și nu în șezut, pentru ca șocurile asupra coloanei să fie cât mai reduse. O altă variantă bună ar fi alunecarea pe un colac special pentru derdeluș.