Atenție, șoferi! Mașinile parcate neregulamentar în Sectorul 3 se ridică iar

3 mai 2018 15:12   Național
Ultima actualizare:

Autovehiculele parcate neregulamentar – pe spații verzi, pe treceri de pietoni sau la intrarea în instituții publice – vor fi ridicate de pe domeniul public fără întârziere. Primăria de sector și-a făcut serviciu de ridicat mașini, iar recuperarea lor se poate face doar după achitarea taxelor de ridicare, transport și depozitare, în valoare de 500 de lei.

Sectorul 3 a declarat război șoferilor care-și lasă autovehiculele la întâmplare, iar primii vizați sunt aceia care parchează sau staționează pe spații verzi, în intersecții, pe trecerile de pietoni sau care blochază accesul în instituții publice. Primăria a demarat azi activitatea de ridicare, după o pauză de trei ani. În 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat ilegală această activitate prestată de autoritățile locale, în parteneriat cu firme private. Între timp, Executivul a reglementat prin hotărâre de guvern acest serviciu, care poate fi realizat de entități ale primăriilor, în colaborare cu Poliția Locală.

Prima mașină ridicată joi de echipajele Primăriei Sectorului 3 a fost un Ford Ka cu număr de Brăila, abandonat pe o stradă din sector în urmă cu două săptămâni. Autoturismul a fost ridicat și transportat la punctul de depozitare al primăriei, situat pe strada Releului nr. 4. El va rămâne acolo până când proprietarul său va veni să-l revendice, însă pentru fiecare zi petrecută în spațiul deținut de primărie va trebui să achite 50 de lei. Taxele de ridicare, transport și depozitare (primele 24 de ore) se ridică la 500 de lei, sumă la care se adaugă amenda Poliției Locale, pentru parcare neregulamentară.

„Cine îndrăznește să mai parcheze pe trecere de pietoni, pe spațiu verde – am văzut chiar mașini de instituții care au urcat pe spațiul verde – cine îndrăznește să mai blocheze circulația prin zonele cu instituții de învățământ.... nu stau nici măcar două minute și le saltă mașina, ca să fie treaba clară”, a spus primarul Robert Negoiță la acțiunea de azi.  

Taxele de ridicare, transport și depozitare se pot achita la orice ghișeu de Impozite și Taxe din sector sau online, pe ghiseul.ro. Cu dovada achitării taxelor, proprietarul se deplasează la centrul de depozitare și își recuperează mașina.

Întrebat de jurnaliști ce se va face cu banii strânși de primărie din taxarea parcărilor neregulamentare, edilul Robert Negoiță a răspuns că sumele vor fi atât de mici încât nu vor acoperi decât cheltuielile necesare derulării acestui serviciu. Prin urmare, din taxele de ridicare nu vor fi finanțate lucrări de amenajare a unor noi locuri de parcare. „Taxa e în valoare de 500 de lei, este fix costul pe care noi îl avem cu utilajele și cu persoanele și cu depozitarea, adică costul direct pe care-l avem. Deci n-avem vreun profit din activitatea asta. Dar am identificat undeva la 15.000 de locuri de parcare, iar la ora asta avem mai multe proiecte în derulare, inclusiv parcări subterane”, a declarat Robert Negoiță.

Mai multe