Au furat banii a 3.000 de pensionari

16 mai 2013 16:43   Național
Ultima actualizare:

Jaf ca-n filme în judeţul Neamţ, unde, ieri dimineaţă, mai multe persoane cu cagule pe faţă şi arme în mâini au furat banii dintr-o maşină a Poştei. Este vorba de 2,5 milioane de lei, adică pensiile a 3.000 de oameni din oraşul Roman şi comunele limitrofe. Poliţia e în alertă maximă şi pentru a-i prinde pe hoţi a declanşat operaţiunea "Năvodul", instituind filtre în tot judeţul.

Maşina Poştei a plecat ieri dimineaţă de la Piatra Neamţ spre oraşul Roman pentru a duce atât corespondenţa, cât şi banii de pensii. Doi lucrători de la Poştă se aflau în dubiţa care transporta valorile. La ora 7.45, când se aflau pe DN15, în apropierea comunei Bârgăuani, în plin câmp, două autoturisme, una cu număr de Iaşi, alta cu număr străin, au blocat accesul maşinii Poştei, una în faţă, alta în spate. Într-o fracţiune de secundă, din automobil au coborât patru persoane cu cagule pe faţă şi cu arme în mâini şi i-au ameninţat pe cei doi lucrători ai Poştei.

Ultimul oficiu poştal unde s-au lăsat bani de pensii înainte de jaf

Jaful s-a petrecut în câmp. Poliţia a demarat ancheta la faţa locului

Încremeniţi de frică, aceştia s-au conformat cererilor hoţilor, care le-au spus că vor banii pe care îi transportau. Astfel că, de îndată ce au pus mâna pe un sac în care se aflau 2,5 milioane de lei (600.000 de euro), pensiile a 3.000 de oameni, tâlharii s-au urcat în maşini şi s-au făcut nevăzuţi.

Şocaţi de cele întâmplate, angajaţii Poştei au sunat imediat la 112 şi au anunţat că au fost jefuiţi. La faţa locului, au ajuns în scurt timp poliţiştii care au început cercetările şi care au declanşat operaţiunea "Năvodul", în sensul că au instituit filtre în tot judeţul Neamţ. Mai mult, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a trimis la Neamţ o echipă de ofiţeri specializaţi. "Cei doi ofiţeri specialişti vor acorda sprijin în cadrul activităţilor investigative, în vederea identificării suspecţilor", se precizează într-un comunicat al Poliţiei.

«Am luat în calcul şi ipoteza înscenării» Comisar şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ

„La început, am luat în calcul toate ipotezele, inclusiv aceea că ar fi fost o înscenare, însă, acum, am găsit suficiente elemente care să confirme că a fost vorba de o tâlhărie. Cei doi angajaţi ai Poştei sunt în stare de şoc după ce li s-a întâmplat, dar nu au suferit leziuni care să le fi pus viaţa în pericol. Unul este lovit, are o leziune uşoară la nivelul feţei", a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ.

«Maşina Poştei nu era dotată corespunzător» subinspector Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ

Primele informaţii din ancheta demarată de Poliţie arată că maşina Poştei nu era dotată corespunzător, nu era blindată, iar angajaţii aveau doar un spray lacrimogen. "Se fac cercetări şi pentru o eventuală neglijenţă în cauză. Maşina nu îndeplinea toate normele legale, adică nu avea sistem de localizare prin GPS, nici sistem de alarmare", a declarat subinspectorul Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

2009- Maşină de transport valori, atacată în Pasul Gutâi

O maşină de transport valori a fost atacată, în 2009, într-o zonă izolată din Pasul Gutâi, de către mai multe persoane care purtau cagule.

Hoţii au furat circa 4 milioane de lei (aproape un million de euro), precum şi armele angajaţilor firmei căreia îi aparţinea autovehiculul. Incidentul a fost anunţat la 112 de către un angajat al firmei. Poliţiştii au precizat că atacatorii au luat armele persoanelor aflate în maşină, dar că nimeni nu a fost rănit în urma incidentului. Ioan Ursuţ, cel care a pus la cale jaful, a fost prins un an mai târziu şi arestat preventiv, dar s-a sinucis în puşcăria din Gherla, în 2012.

Mai multe