Au înflorit pomii. Bucuraţi-vă de primăvară!
După iarna urâtă şi cenuşie, străzile din Capitală au devenit din nou bune de promenadă. Spectacolul naturii face minuni şi într-un oraş care abia respiră din cauza noxelor evacuate de autoturisme. Primii pomi au dat în floare, spre încântarea bucureştenilor.
În cartierul Floreasca, piersicii sălbatici plantaţi de locatari au pictat o mare roz pe cenuşiul urban. Sunt primii copaci care dau în floare în fiecare an, iar cei care locuiesc aici îi protejează în permanenţă. Într-un alt cartier bucureştean, în curtea unei grădiniţe, care funcţionează pe lângă Şcoala „Petre Ghelmez”, un migdal, în vârstă de cinci ani, e în plină floare. Acesta are şi o poveste încântătoare. S-a înălţat semeţ, dintr-o sămânţă de migdal plantată de florarul din colţul străzii. Cei mici au udat-o aproape în fiecare zi şi, ce să vezi?, a prins rădăcină. Oamenii locului spun că migdalul din curtea şcolii e primul pom care înfloreşte în Bucureşti.
„Vremea a fost foarte bună pentru pomii fructiferi. La început de martie, ei sunt primii care dau în floare. Important pentru ei, dacă vrem să şi rodească, este să nu vină un îngheţ în această lună. Pentru a-i proteja cât de cât de frig şi de brumă putem face un foc din frunze uscate şi gunoi verde, care să ardă mocnit pe timp de noapte. Fumul degajat îi ajută să-şi protejeze florile. Acum, este şi vremea caişilor, şi piersicilor, şi a magnoliilor. Aceştia din urmă nu sunt atât de pretenţioşi la variaţiile de temperatură”, ne-a spus Tudorel Popa, şeful Serviciului Tratamente fito-sanitare, la Centrul de Protecţie a Plantelor Bucureşti.
Vremea schimbătoare ne îmbolnăvește. Uite ce să mănânci ca să nu răcești!
Pentru astăzi și la noapte, meteorologii anunță ploi și vânt puternic în jumătate de țară. Este vorba de Banat, nordul Olteniei, Crișana și vestul Transilvaniei. Aici, cantitățile de apă vor depăși chiar și 20 - 25 l/mp. În Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali se vor cumula peste 35 -40 l/mp.Medicii spun că suntem foarte vulnerabili în fața unei astfel de vreme schimbătoare. De altfel, în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 94.000 de infecții respiratorii. Nutriționistul Lygia Alexandrescu spune că dieta e importantă atunci când vine vorba de rezistența în fața răcelilor sau de recuperarea după o infecție respiratorie. Iată ce ne recomandă medicul să consumăm în astfel de situații!
- Broccoli este un bun antiinflamator. Este o legumă care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, antiinflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator.
- Chefirul stimulează sistemul imunitar. Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. Probioticele echilibrează balanța dintre bacteriile „bune” și cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv.
- Peștele conține proteine de calitate. Atuurile peştelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.
- Morcovul protejează celulele. Morcovul este cea mai importantă sursă alimentară de beta-caroten. Acest nutrient oferă organismului protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară. În această categorie intră și dovleacul.