Au scos 500.000 € din analize medicale false

29 martie 2013 16:38   Național
Ultima actualizare:

Au emis 14.000 de bilete de trimitere fictive către două laboratoare de analize din Capitală şi au prejudiciat Casa de Asigurări de Sănătate cu 500.000 de euro. 42 de medici şi asistenţi au fost luaţi pe sus, ieri, de poliţişti şi duşi la audieri.

Dis-de-dimineaţă, 13 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti au luat la puricat casele mai multor medici şi asistenţi din Bucureşti, după care 42 dintre aceştia au fost duşi la audieri. Ei sunt acuzaţi că ar fi emis bilete de trimitere false şi au prejudiciat în acest fel Casa de Asigurări de Sănătate cu circa 500.000 de euro.

Laboratoarele “Uromed” şi “City Lab” trimiteau către casa de asigurări de sănătate biletele de trimitere fictive

Procurorii spun că este vorba de medici de familie, specialişti, dar şi de angajaţi ai două laboratoare de analize medicale. Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat, pentru adevarul.ro, că cele două laboratoare implicate în acest caz sunt "Uromed" şi "City Lab".

De asemenea, unul dintre medicii puşi sub acuzare pentru decontări ilegale de analize medicale, Sergiu Mihai Bârsan (40 de ani), cardiolog la Spitalul Elias, a fost ridicat de la o pensiune din Drobeta Turnu Severin, potrivit Mediafax.

Din descrierile procurorilor, reţeaua era foarte bine pusă la punct. Iată cum acţiona. Angajaţii laboratoarelor luau legătura cu medicii, care, în urma unei înţelegeri, emiteau bilete de trimitere pentru analize medicale cu valoare compensată. Problema e că biletele erau fictive. Mai exact, acestea erau eliberate pe numele unor pacienţi care nici măcar nu fuseseră consultaţi.

Sau, dacă fuseseră consultaţi, nu li se recomandaseră analize. În acest fel au fost completate circa 14.000 de bilete de trimitere. Toate au ajuns la cele două laboratoare, care, la rândul lor, le-au înaintat Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti. Câştigul medicilor din toată această afacere era destul de consistent: 10% din valoarea analizelor recomandate.

Circa 70% din activitatea celor două laboratoare consta în operaţiunile fictive. Atunci când efectuau cu adevărat analize, laboratoarele foloseau reactivi vechi sau expiraţi, iar rezultatele se stabileau prin deducţie.

Bogdan Staicu, procuror

 “Au fost deja audiate în jur de 800 dintre persoanele pe numele cărora s-au emis trimiteri la analize. Trimiterile erau completate, în general, pentru analize de sânge obişnuite, de rutină, pe care le fac cele mai multe persoane, dar şi ecografii. 10% din contravaloarea analizelor mergea la medici, iar restul sumei intra în contabilitatea celor două laboratoare. Activitatea medicilor şi a angajaţilor de la cele două laboratoare a fost monitorizată mai bine de şase luni”.

Mai multe