Au termoizolat blocul, deşi are bulină!
Inconştienţă fără margini a autorităţilor locale din Sectorul 1 al Capitalei. Primăria a inclus în programul de reabilitare termică gratuită un bloc de locuinţe cu patru scări care figurează pe lista imobilelor cu risc seismic. Bulina a dispărut de pe clădire, iar locatarii cred că, odată cu ea, s-a dus şi pericolul.
Imobilul cu 136 de apartamente de pe Calea Griviţei nr. 238 din Capitală a fost reabilitat termic, în etape, în 2009 şi 2013. La conducerea primăriei se afla Andrei Chiliman, un edil care a alocat sute de milioane de lei din bugetul sectorului pentru sporirea eficienţei energetice a blocurilor. La momentul începerii lucrărilor, imobilul cu patru scări şi 8 etaje avea bulină roşie, fiind pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat. Când citiţi aceste rânduri, blocul figurează în continuare pe lista oficială a Primăriei Capitalei, la poziţia 62. Însă nu mai are bulină, ea fiind îndepărtată la finalizarea lucrărilor de termoizolare.
În urma seismului din 1977, imobilul construit în 1960 s-a crăpat, iar o parte a clădirii s-a desprins de corpul de la stradă. Locatarii ştiu ce spaimă au tras atunci, însă tac, complici. Ei sunt mulţumiţi că primăria le-a termoizolat gratuit blocul. Dacă ar fi solicitat consolidarea, ei ar fi trebuit să plătească o parte din lucrări. De atunci şi până acum, blocul nu a fost supus unor lucrări de reparare. Din acest motiv, expertul atestat Nicolae Aleman a inclus clădirea pe lista celor cu risc seismic ridicat, în anul 1996. Cu toate acestea, un expert tehnnic agreat de primărie a decis că lucrările de termoizolare nu pun în pericol integritatea clădirii.
„Expertul tehnic a precizat că modificările pe care le implică reabilitarea termică nu conduc la încărcări suplimentare ale clădirii şi nu influenţează comportarea structurii la solicitările seismice. Eventualele intervenţii ulterioare pentru consolidare se pot realiza la interiorul clădirii, fără a afecta lucrările de anvelopare executate deja”, ne-au spus reprezentanţii primăriei. OUG 18/2009 privind performanţa energetică a locuinţelor spune că se poate sări peste consolidare, în cazul în care expertiza tehnică permite acest lucru. Însă, nimeni nu înţelege de ce blocul nu a fost scos de pe lista celor cu risc seismic. Contactaţi de Click!, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au promis că vor oferi un răspuns pe acest subiect.
Locatarii se joacă cu viaţa lor
Bucureştenii recurg la gesturi necugetate în speranţa că-şi vor putea vinde mai bine proprietăţile. Ei îndepărtează bulinele roşii de pe imobile, pentru a nu-i alunga pe potenţialii cumpărători. Nu fac decât să se păcălească pe ei înşişi, fiindcă riscul de cutremur nu dispare odată cu bulina. Click! a scris în ediţia din 18 august despre acest fenomen care, cel puţin aparent, nu poate fi stopat în Capitală.
Pământul nu se linişteşte
Joi noaptea, localnicii din regiunea Rieti au fost zguduiţi iar. Au avut loc seisme de 3.5, 3.9 şi 4.4. 23 de persoane au fost rănite şi mai multe poduri şi case grav avariate. De data aceasta, epicentrul a fost la 10 kilometri adâncime şi la doar 2 km de Amatrice. Ieri, a mai murit o persoană recuperată dintre ruinele din Pescara, bilanţul ajungând la 296 de morţi. 4.013 persoane au rămas fără adăpost şi locuiesc de peste o săptămână în corturi. Temerarii care au avut curaj să revină în ruinele unde au locuit s-au speriat aseară de replicile cutremurului care par a se intensifica de la o clipă la alta. Până în prezent au avut loc aproape 3.000 de replici.
Miracol! Bebeluş român, cel mai mic supravieţuitor
Are doar o lună, este româncă, iar Dumnezeu a protejat-o. Maria Sofia este cea mai mică supraviețuitoare a cutremurului devastator din Italia. Micuţa, dar şi fraţii mai mari, au fost salvaţi de tatăl lor când totul în jur se prăbuşea. “Nu sunt cuvinte, îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem teferi, că am reuşit să scăpăm. Suntem o familie de norocoşi, am scăpat toţi cu viaţă”, a declarat Mihai Horobor, pentru rtv.ro. Bărbatul şi familia sa locuiau în Amatrice de mulţi ani. Reuşiseră să cumpere o casă în 2009, iar acum speră să primească un acoperiș deasupra capului.
Consilier român jefuit de maşină, în timp ce-i ajuta pe sinistraţi
Nemţeanul Adrian Chifu, consilier local în Verbania (regiunea Piemonte), a avut parte zilele trecute de o surpriză neplăcută. În timp ce se afla la Amatrice, unde acorda ajutor familiilor afectate de cutremur, acesta a aflat că i-a fost furată maşina, undeva în sudul “Cizmei”. „Azi mi-a dispărut mașina în sudul Italiei, în localitatea Campomarino - Taranto. Nici măcar nu eram eu cu mașina, ci fratele meu. Modelul Lancia Delta, înmatriculat în Italia”, a postat, pe 30 august, Adrian Chifu, pe contul său de Facebook, cerând celor care ar avea informaţii utile să îl contacteze. El a precizat că a fost încurajat că totul se va rezolva chiar de un supraviețuitor român din Amatrice.
„Câtă putere mai au oamenii aceștia după tot ce au îndurat??? Sincer, am rămas profund marcat după acest gest. Am primit o lecție de viață după ce am vizitat «orașul fantomă» Amatrice, distrus de cutremur. Am învățat că sunt lucruri în viață mai importante“, a mai adăugat Chifu, citat de adevarul.ro. Consilierul a ţinut să precizeze că nu românii l-au lăsat pieton: “Adevărații hoți din Amatrice sunt italieni (calabrezi şi napoletani). Și tot italienii mi-au furat mașina”.