Au vâslit non-stop pentru copiii bolnavi

30 iunie 2017 20:57   Național
Ultima actualizare:

Au doborât recordul mondial la viteza de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle. Mai mult, au sudat o echipă formidabilă, care va încerca să îmblânzească Atlanticul în luna decembrie. Cei cinci români care au pornit în aventura vieţii lor în scop caritabil ne-au spus cum au reuşit să străbată 1.200 km în 11 zile.

Pe 16 iunie Andrei Roşu, Vasile Oşean, Marius Alexe, Alexandru Dumbravă şi Ionuţ Olteanu au lanat la apă barca lor SF, în portul Marina din Limanu (Constanţa). După 11 zile, şase ore şi un minut, timp în care au vâslit necontenit, au tras la ţărm la Batumi, în Georgia. Au bătut recordul mondial, care era de 29 de zile. Cât de greu le-a fost ne-au spus chiar ei. „Primele zile au fost mai dificile. Am intrat direct în furtună, aşa ca să ne obişnuim cu condiţiile grele. Toţi am suferit de rău de mare, iar partea urâtă a acestei stări era că nu ne puteam hidrata şi hrăni corespunzător”, a mărturisit Andrei Roşu.

Pentru a străbate 1.200 km în 11 zile, au vâslit în echipe de câte doi, câte două ore fiecare. Aveau două ore de pauză, apoi alte două de vâslit, urmate de patru ore de repaus. Fiecare vâslea circa zece ore pe zi. Şi-au preparat apă potabilă cu ajutorul unui desalinizator, un aparat care filtra apa de mare. Puteau produce câteva zeci de litri de apă potabilă pe oră. Mâncau în timp ce vâsleau, ca să nu li se facă rău de la legănatul bărcii.

„Pentru a face faţă unui asemenea efort, am avut nevoie de un aport caloric de trei ori mai mare decât al unui sportiv de performanţă. Ardeam cam 10.000 de calorii pe zi, deci aveam nevoie de alimente cu valoare calorică mare, dar care să ocupe puţin spaţiu în barcă”, spune Vasile Oşean.

Strâng bani pentru un centru social

Demersul lor nu se opreşte aici. Aventura de pe Marea Neagră a fost un antrenament pentru cea mai dură cursă de canotaj din lume, care va debuta la 12 decembrie.

Proba presupune traversarea Atlanticului (5.000 km) din Insulele Canare până în Antigua. Cei cinci temerari susţin astfel proiectul de realizare a unui centru socio-medical la Adunaţii Copăceni (Giurgiu), destinat îngrijirii paleative gratuite a copiilor cu boli rare sau incurabile, proiect iniţiat de Hospice Casa Speranţei.

Mai multe