Au văzut moartea cu ochii în tramvaiul 32!
„Toată lumea ţipa, unde priveai erau zeci de oameni răniţi şi plini de sânge". Aşa descriu martorii scenele de coşmar întâmplate ieri în intersecţia Calea Rahovei cu str. Sebastian, unde două tramvaie s-au ciocnit şi 28 de persoane au suferit diferite traumatisme.
Era ora 12.27 şi Nicu Şchiopu căuta un loc pe la umbră pe unde să traverseze Calea Rahovei. Deodată a auzit un zgomot puternic şi a întors capul: un tramvai de pe linia 32 aflat pe traseul normal intrase în altul de pe linia 41 care se retrăgea spre depoul Alexandria. În "32" se aflau circa 50 de persoane. Alte 50 s-ar fi aflat în cel de-al doilea tramvai, noroc că se retrăgea. Atunci a început nebunia!
Oamenii de pe trotuare au început să fugă de colo colo, unii panicaţi, alţii ca să acorde ajutor victimelor.
Bucureştenii răniţi grav au fost luaţi pe targă şi duşi la patru spitale. Singurul copil rănit a ajuns la “Grigore Alexandrescu“
„Am ajuns printre primii la locul accidentului. Tramvaiul de pe linia 41 sărise de pe şine şi se rupsese de la jumătate. În burduf era înfipt cealaltă garnitură. La mijlocul lui, printre fiarele rupte, era prinsă o fată la vreo 23-25 de ani. Părea rănită rău, aşa că am scos-o şi am dus-o la prima salvare care a venit", povesteşte surescitat Nicu.
Victimele cu răni uşoare au primit îngrijiri chiar în tramvai
Acesta povesteşte cum de peste tot se auzeau sirene şi apăreau echipaje de intervenţie. Alarma a adus la faţa locului 15 ambulanţe, echipaje SMURD şi maşini de pompieri. 28 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, din care 18 au fost duse la mai multe spitale din Bucureşti.
Zeci de jandarmi şi poliţişti au înconjurat zona în timp ce inspectorii de la RATB, criminalistică şi Protecţia Muncii au început măsurătorile şi analizarea circumstanţelor accidentului.
Accidentul a avut loc la intersecţia Sebastian cu Rahova
Cele două tramvaie care s-au ciocnit “au zăcut” pe şine peste şase ore
„La prima vedere nu avem nici un rănit foarte grav", a explicat doctorul Constantin Olteanu de la SMURD, coordonatorul intervenţiei. Timp de opt ore, maşinile nu au putut traversa intersecţia dintre Calea Rahovei şi str. Sebastian şi au fost deviate spre Calea 13 Septembrie şi Şoseaua Sălaj.
RATB: «Vatmanul a acţionat greşit macazul»
Din primele investigaţii preliminare este vorba despre o eroare umană. Asta spun reprezentanţii RATB, care au emis două posibile cauze ale accidentului.
"Prima, şi cea mai posibilă, vatmanul de pe 41 nu a acţionat corect macazul automat ori în timp ce tramvaiul 41 traversa intersecţia, un alt vatman din spatele lui a acţionat greşit macazul din grabă", ne-a declarat Brânduşa Raeceanu, purtător de cuvânt la RATB
Medicii: « 18 oameni au fost răniţi. Cinci sunt grav»
Coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa, a precizat că din cele 18 victime, şapte au fost duse la Spitalul Floreasca, şase la Spitalul Universitar de Urgenţă, trei la Spitalul Bagdasar-Arseni, unul la Spitalul Elias şi un copil la Spitalul "Grigore Alexandrescu", având afectată coloana vertebrală în zona cervicală.
"Cele 18 persoane au suferit policontuzii şi traumatisme, însă 5 au leziuni mai grave, în sensul că este posibil să aibă fracturi", a precizat Opriţa.
Poliţia: «S-a deschis dosar penal»
"După primele măsurători făcute la locul accidentului, se pare că tramvaiul 41 a trecut cu primele osii de macaz, dar apoi s-a schimbat brusc la jumătate, ceea ce a produs deraierea lui, dar şi intrarea în coliziune cu tramvaiul 32, care venea din sens opus.
S-a deschis dosar de cercetare penală pentru a stabili cauza exactă a accidentului", ne-a spus Ioana Stancu, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră. Totodată, vatmanul de pe 41 a rămas fără permis de conducere, însă, a primit o dovadă cu drept de circulaţie.
10 mai 2012- Victimele din 41 n-au primit încă despăgubiri
Accidentul de pe linia tramvaielor 8 şi 32 nu e singurul care a zguduit Regia de transport a Capitalei. La 10 mai 2012, trei tramvaie s-au ciocnit în Pasajul Lujerului din sectorul 6, rănind 86 de călători. Nici unul dintre ei nu a intrat încă în posesia despăgubirilor.
Trei tramvaie de pe linia 41 s-au ciocnit în pasaj
Dintre victimele cumplitului accident din pasaj, mai puţin de jumătate au cerut despăgubiri firmei de asigurare. Deşi au trecut mai bine de două luni de la incident, Astra Asigurări nu a efectuat nici o plată către cei care au suferit răni.
Surse din cadrul firmei de asigurare ne-au spus că toate persoanele care s-au adresat companiei au fost contactate şi dosarele de daune au fost deschise.
Printre victimele accidentului din 10 iulie se numără bucureşteanca Roxana Pretor (26 de ani) şi fiica ei, Alexandra. Ambele au suferit răni la nivelul membrelor, dar şi traume peste care vor trece cu greutate.
„Dacă aud vreun tramvai ori vreo maşină că trece pe lângă mine, tresar şi am impulsul să mă feresc. Nu am putut trece peste accident, m-a marcat pe viaţă", ne-a spus Roxana.
Accidentul din 10 mai s-a petrecut pe linia tramvaiului 41, la ora 7.30 dimineaţa. Un tramvai, care circula cu mare viteză la intrarea în pasaj, a intrat în plin în alte două care erau oprite. Vatmanul care conducea al treilea vehicul a recunoscut că putea evita impactul dacă avea viteză regulamentară.