Au votat în slipi şi la bustul gol

29 iulie 2012 18:29   Național
Ultima actualizare:

Referendum 2012 - cel mai transparent vot! Toţi cetăţenii peste 18 ani au fost aşteptaţi pentru a vota, ieri, demiterea sau reconfirmarea în funcţie a lui Traian Băsescu, iar în staţiunile de la Marea Neagră s-a votat aproape în pielea goală.

Pe Litoral turiştii s-au înghesuit la vot, mai ales că organizatorii referendumului s-au străduit să le pună în cale secţii de votare la tot pasul, iar elicopterele survolau plajele trăgând după ele mesajul «Haideţi la referendum!».

În jurul orei 08.00 dimineaţa, când părinţii se îndreptau spre plajă cu copiii de mână cărând după ei colacii de salvare şi saltelele gonflabile, majorii au trecut şi pe la urne.

N-a contat că erau îmbrăcaţi sumar, bărbaţii la bustul gol, iar femeile în slip tanga. Toţi s-au prezentat curajoşi în faţa membrilor comisiilor de votare şi şi-au exprimat opţiunea.

Neptun. Georgiana din Bucureşti nu s-a sfiit şi a intrat în secţia de votare din Neptun mai mult goală

"Suntem la mare, nu? Care e problema? Doar n-or avea pretenţia să ne îmbrăcăm la costum şi rochie de seară? Să zică mersi că am venit ", spune Corina, din Bacău, după ce a aruncat în urnă buletinul de vot la o secţie din Neptun.

La Mamaia situaţie asemănătoare. Ciprian şi Teodora Miu din Alba s-au numărat printre cei care au vrut neapărat să voteze, chit că erau în costum de baie.

El a intrat direct în secţie, dar ea a cerut un prosop unei turiste care votase deja. „Mi-este jenă să intru în costum, mă acopăr de la talie în jos şi votez", ne-a explicat femeia.

Mamaia. O bucureşteancă s-a acoperit cu un prosop când a intrat la urne

Alţii au preferat terasele sau plaja. "Nu merg la nici un vot. Să mă lase în pace. Parcă suntem nişte marionete chemate să le împuternicească răfuielile lor politice.

Nu mă interesează nici dacă Băsescu cade, nici dacă rămâne. Eu un lucru mai vreau. Încă o bere, că asta s-a cam încălzit", ne goneşte Viorel.

Mamaia. Ciprian şi Teodora Miu din Alba s-au numărat printre cei care au votat în slipi

Al doilea val de votare s-a înregistrat când turiştii s-au întors spre hoteluri şi restaurante, în jurul prânzului, pentru a mânca şi pentru a se feri de ultraviolete.

Al treilea val, şi ultimul, s-a înregistrat seara, când toată lumea a ieşit la plimbare prin staţiuni.

Mamaia. “Şi în chiloţi pot să votez”, pare să spună tânăra din imagine

Electorii au fost şi răsplătiţi pentru că s-au prezentat la vot ori cu o noapte de cazare, ori cu o masă, ori cu o intrare gratuită la Aqua Magic.

În Poiana Braşov au votat turiştii

S-au dus la munte, să scape de arşiţă. Turiştii din Poiana Braşov au băut cafeluţa de dimineaţă, iar pe la ora 9.00, au început să se îndrepte spre secţia de vot.

Rodica Dumitraşcu a mers la vot înainte să plece spre casă

„Turiştii au început să vină în jurul orei 9.00. Până atunci a fost linişte, au venit mai mult localnici. Majoritatea turiştilor care au votat aici sunt din Bucureşti", ne-a declarat Eduart Goguţă, preşedintele Secţiei de Votare 177 din Poiana Braşov.

Grigore Bohanu e din Vâlcea, dar a votat la Poiană

Până la ora 15.00, votaseră 360 de turişti şi alte câteva zeci de localnici. După-amiază, numărul votanţilor a crescut, datorită turiştilor care se pregăteau să pornească pe drumul spre casă.

„Este normal să mergem la vot. Este dreptul nostru şi datoria noastră deopotrivă. Doar aşa putem să schimbăm ceva sau măcar să încercăm să schimbăm ceva", a spus Rodica Dumitraşcu, turistă din Bucureşti.

Estimările au arătat că în Poiana Braşov au votat 1.200 de turişti.

Au sărbătorit votarea la o partidă de rummy

Linişte pe uliţele din Dâmboviţa, ieri la prânz. Căldura i-a ascuns pe localnici la umbra pomilor din curte sau în case. Oamenii de la sate s-au dus dimineaţa la biserică.

Alţii şi-au terminat întâi treburile prin gospodărie. Abia apoi şi-au făcut timp să meargă la secţia de votare.

Nea Stelian ne-a arătat dovada că a votat

„Sunt născut în anul 1928, iar în buletinul meu abia mai este loc pentru ştampile de la votare. Am fost de fiecare dată, am fost şi azi.

Aşa mă îndeamnă pe mine conştiinţa. Ştiu exact ce aş vrea să se întâmple, pentru că mi-au luat 100 de lei, din pensia de 900 de lei", ne-a spus Toma Ioniţă, din localitatea Brăteşti, judeţul Dâmboviţa.

Ca să ne convingă, nea Ioniţă ne-a arătat un buletin vechi, cu filele obosite şi pline de cerneală de tuş.

Alţii, mai tineri ca el, erau la cârciumă, cu o halbă cu bere rece în faţă sau la o partidă de rummy.

Bec: 45,92% din alegători au votat ieri la referendum

La ora 23.00, estimările institutelor de sondare a opiniei publice indicau o prezenţă la vot de 44%, valabile la ora 21.00.

Exit-pollul Realitatea TV, realizat de Operations Research, indica o prezenţă la vot până la 21.00 de 44,01%, din care voturi DA - 86,90% şi voturi NU - 13,10%.

Exit-pollul Antena 3, realizat de CCSB, a anunţat o prezenţă la vot până la ora 21.00 de 44%, din care voturi DA - 84% şi voturi NU - 16%.

Pentru a fi validat referendumul, trebuie o prezenţă la urne de 50% plus unu din alegători.

Într-adevăr, estimarea Biroului Electoral Central, anunţată la ora 00.30, arată că până la ora 23.00 s-au prezentat la vot 45,92% din alegători.

În mediul urban s-au prezentat mai puţini alegători - 41,76%, iar în mediul rural procentul a fost de 51,61. În Bucureşti au votat 43,04% din alegători.

Numărătoarea USL dădea ca procent de prezenţă la nivel naţional 50,3, în timp ce numărătoarea PDL anunţa 46,8%.

Au votat pe patul de spital

800 de bolnavi din spitale şi 38 de persoane aflate în arestul IPJ Suceava au cerut să voteze la referendum.

Foto: mediafax

În judeţ au fost înfiinţate 538 de secţii de votare, iar în localităţile cu potenţial turistic, ca Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc sau Putna a fost suplimentat numărul cabinelor de vot, pentru a asigura şi permite alegătorilor să îşi exprime opţiunile.

Şi în Buzău, peste 4.000 de persoane au cerut urna mobilă pentru a vota, 800 dintre solicitanţi fiind pacienţi internaţi în unităţile medicale din judeţ.

De asemenea, urna mobilă a fost solicitată şi de 20 dintre cele 22 de persoane aflate în arestul IPJ Buzău.

Şi-a fotografiat buletinul de vot

Un jandarm a sesizat autorităţile că un piteştean şi-a fotografiat buletinul de vot. Membrii Secţiei de votare nr. 24 din Piteşti au văzut gestul alegătorului, iar acum el va fi cercetat penal pentru gestul său.

Aceasta nu a fost singura neregulă sesizată. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut poliţiei să verifice dacă nişte fluturaşi electorali, prin care oamenii sunt îndemnaţi să nu meargă la vot, au fost distribuite dintr-un avion de mici dimensiuni pe raza comunei Zvoriştea.

Într-o secţie de votare din judeţul Teleorman, un alegător ar fi introdus 50 de buletine de vot concomitent în urnă.

Sesizarea a fost primită la Centrul Operativ de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, însă poliţiştii nu pot face verificări decât după închiderea urnelor.

Le-a promis 20 de lei dacă nu votează

Un bărbat din Gura Şuţii s-a ales cu dosar penal după ce le-a luat cărţile de identitate mai multor săteni, cărora le promisese câte 20 de lei.

Poliţiştii spun că individul a mers împreună cu fiul său la domiciliile localnicilor şi le-a promis că le va da şi material de construcţii pentru repararea locuinţelor.

Şi Poliţia Braşov a deschis o anchetă în comuna Hârseni, după ce BEJ a fost sesizat telefonic că viceprimarul localităţii, Nicolae Milea, ar fi împiedicat mai mulţi cetăţeni să voteze.

Leşinaţi din cauza căldurii

Bucureşti. Unei persoane venită să voteze la liceul A.D. Xenopol i s-a făcut rău, chiar în timp ce se afla în cabină. Imediat, a fost chemată o ambulanţă, iar medicii i-au acordat ajutor.

Braşov. Preşedinta unei secţii de votare din Ghimbav, a fost înlocuită de vicepreşedinte, după ce i s-a făcut rău.

Ploieşti. Un membru al Secţiei de votare nr. 71 a suferit o criză cardiacă şi a ajuns la spital.

Mureş. La Secţia 526 Vă­ta­va, procesul electoral a fost suspendat o jumătate de oră întrucât reprezentantul UDMR din biroul secţiei a leşinat.

Mai multe