Au vrut să stingă focul cu bidoanele

23 iulie 2012 17:15   Național
Ultima actualizare:

Ne ard pădurile! Căldura excesivă pârjoleşte totul în cale. În ultimele zile, zeci de incendii de vegetaţie uscată şi de fond forestier au izbucnit în mai multe judeţe din ţară. Grav e că autorităţile nu prea au cu ce să le stingă, MAI având în dotare doar două elicoptere care pot efectua astfel de misiuni.

Zeci de hectare de pădure şi de vegetaţie uscată s-au aprins din cauza caniculei şi a secetei, iar vântul puternic din ultimele două zile nu a făcut decât să înteţească focul.

Majoritatea locurilor în care vegetaţia s-a aprins se află la înălţime, în zonele muntoase, motiv pentru care intervenţia pompierilor este foarte dificilă.

Pompierii şi salvamontiştii au cărat apa în munţi cu bidoanele

Cel mai grav dintre incendii este cel din Masivul Bucegi. De patru zile arde vegetaţia de pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, în zona Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele („Creasta cu zimbri").

Zona, aflată la o altitudine de 1.700 m, aparţine Casei Regale, motiv pentru care reprezentanţii acesteia au plătit un avion privat care să ajute la stingerea focului, însă, aparatul nu a primit autorizaţie pentru o astfel de misiune.

Oamenii au încărcat apă în saci, i-au urcat în elicopter şi apoi i-au aruncat peste flăcări.20.000 de litri de apă fuseseră căraţi ieri în Bucegi

Pompierii şi salvamontiştii au fost nevoiţi să care apă cu bidoanele, din cauză că utilajele nu puteau ajunge la incendiu.

Duminică, autorităţile din Buşteni au cerut ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Din păcate, cele două elicoptere echipate pentru astfel de intervenţii nu au fost disponibile: unul era în revizie, celălalt, în reparaţie. Ieri dimineaţă însă, MAI a trimis un elicopter în Bucegi pentru a arunca saci cu apă deasupra flăcărilor, focul fiind stins parţial.

Potrivit autorităţilor, flăcările au izbucnit din cauza unui fulger, iar pe fondul secetei, incendiul s-a extins rapid.

Flash news

Unsprezece judeţe afectate de incendii

Argeş. În Masivul Făgăraş a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată în zona golului alpin dintre Vârful Scara şi Vârful Boia pe o suprafaţă de circa două hectare.

Braşov. În satul Sebeş focul aprins la vegetaţia uscată s-a extins la litiera de conifere din golul alpin situat între Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, la o altitudine de 1.500 de metri, pe o suprafaţă de 4 hectare.

Hunedoara. Focul a izbucnit în Munţii Vulcan de pe Vârful Drăgoi, dar şi în Munţii Şureanu, pe raza comunei Baru, şi a afectat circa 30 de hectare de vegetaţie uscată.

Alba. Aproximativ 25 de hectare de vegetaţie uscată, litieră pădure de foioase şi conifere, păşune alpină şi doborâturi au fost afectate de incendiile declanşate pe raza comunei Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu.

Covasna. Incendiul din comuna Vâlcele a distrus 3 hectare de vegetaţie uscată şi pepinieră de foioase.

Gorj. Incendiul de vegetaţie uscată semnalat în golul alpin din comuna Muşeteşti a fost stins.

Sibiu. În zona Vârfului Muma 7 hectare litieră au fost făcute scrum.

Neamţ. Incendiul produs la vegetaţia uscată de pe un perete stâncos din zona Stănile a Parcului Naţional Ceahlău nu se mai manifestă cu flacără, existând doar câteva porţiuni care fumegă.

Harghita şi Mureş. Incendiile din zonele Şanta, Vârfurile Bătrâna, Arpăşelul de Sus şi Buceciu (judeţul Sibiu), Ocolul Silvic Brateş din comuna Tarcău (judeţul Neamţ), comuna Stânceni (judeţul Mureş), Staţiunea Lacul Roşu şi localităţile Borsec, Subcetate şi Gheorgheni (judeţul Harghita) au fost stinse.

Mai multe