Austria nu se mai opune aderării României și Bulgariei la Schengen

9 decembrie 2024 18:47   Național

Austria a anunțat luni că renunță la opoziția față de aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, ridicând astfel ultimul obstacol în calea extinderii acestui spațiu de liberă circulație pentru cele două state est-europene, după o așteptare îndelungată.

Anunțul a fost făcut de ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, care a declarat că „putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiție și Afaceri Interne al) UE”, potrivit unui comunicat al ministerului său.

Reuniunea Consiliului JAI, care va avea loc la Bruxelles pe 12 și 13 decembrie, va marca momentul în care se va discuta și vota propunerea privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Deschidere față de ridicarea dreptului de veto

Decizia vine după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Austria a arătat deschidere în privința ridicării dreptului de veto, ceea ce a creat premisele pentru acest pas important. „Nu vom opune veto-ul nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Austriei, confirmând astfel că poziția țării s-a schimbat.

În ultimii ani, Austria a fost fermă în opoziția față de extinderea Schengen, motivându-și decizia prin preocupările legate de securitatea la frontierele externe ale Uniunii Europene, în special în ceea ce privește imigrarea ilegală.

Deși Comisia Europeană a recomandat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Austria a blocat extinderea acestuia în urmă cu doi ani, invocând vulnerabilitățile percepute în protecția frontierelor celor două țări.

Totuși, în martie 2023, România și Bulgaria au obținut acces parțial la Schengen, beneficiind de deschiderea frontierelor aeriene și maritime, însă rămânând excluse de la accesul pe frontierele terestre.

Ce a declarat Viktor Orban

În contextul acestei noi deschideri din partea Austriei, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei, care susține aderarea completă a României și Bulgariei, inclusiv cu frontierele terestre.

Astfel, șansele ca România și Bulgaria să adere în curând la Schengen par mai mari ca niciodată, iar acest pas ar marca o etapă semnificativă în integrarea lor deplină în spațiul european de liberă circulație.

Mai multe