Autostrada Soarelui, autostrada gropilor! Iată în ce hal arată!
Ne-au făcut doar trei autostrăzi, dar nici de ele nu sunt în stare autorităţile să aibă grijă. Autostrada Soarelui a ajuns să semene cu un drum comunal. E plină de gropi! Craterele sunt atât de dese încât nu ai cum să le eviţi, iar la 130 de kilometri pe oră nici nu-ţi mai doreşti să o faci. Nu de alta, dar rişti să te răstorni.
Drumul spre mare a început să se ciuruiască încă din vara anului trecut. Nimeni nu a luat măsuri, astfel că după primele ninsori găurile au luat-o razna.
S-au lărgit din ce în ce mai mult şi s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie. Tronsonul de groază se află între Bucureşti şi Fundulea, are o lungime de 35 de kilometri şi este singura porţiune din Autostrada Soarelui construită din plăci de beton. Ieri am mers pe ea şi am rămas consternaţi. Mii de gropi ne-au apărut în cale. Oricât de mult am încercat să le evităm, nu am reuşit. La un moment dat am luat-o pe banda de urgenţă, singura rămasă intactă. Poliţiştii ne-au claxonat, aşa că am fost nevoiţi să intrăm, din nou, în marea de cratre.
Chiar de la intrarea pe A2 dai de cratere care măsoară jumătate de metru
Cu viteza melcului, evident. Departe de a fi amuzant, lucrurile sunt cu adevărat grave. Închipuiţi-vă ce ar însemna ca şoferii să încerce să evite gropile la 130 de kilometri pe oră.
Mai ales că multe dintre ele măsoară între unu şi trei metri în diametru şi sunt atât de adânci încât dacă bagi piciorul în groapă, acesta îţi intră până mai sus de gleznă. Cu siguranţă că şoferii ar pierde controlul volanului şi ar ajunge în şanţ, iar cauciucurile ar exploda. Cei de la Pro tv s-au apucat să identifice câte capcane sunt plantate în asfalt pe o distanţă de 5 kilometri. Rezultatul este uimitor: au numărat peste 500 de gropi.
În apropiere de Fundulea, gropile s-au format dintr-o parte în alta a carosabilului
Culmea este că an de an, Ministerul Transporturilor dă bani grei pentru întreţinerea şi repararea drumurilor din ţară: în jur de 10.000 de euro pe kilometru. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a cerut un raport Companiei Naţionale de Drumuri în legătură cu starea carosabilului de pe A2. Astfel s-a aflat că pe o porţiune de 1.520 mp asfaltul este degradat şi că 62% din reţeua de drumuri din ţară are durata normală de funcţionare depăşită.