«Aveam pe mâini bucăţi din carnea victimelor»
A plecat în club cu prietenii să se distreze, dar a trăit un adevărat coşmar. O clujeancă aflată sâmbătă noaptea în clubul care a explodat la Sighetu Marmaţiei nu mai are linişte şi nu poate dormi de la tragedia care ar fi putut să o transforme şi pe ea în victimă. O urmăresc imagini cu tinere aruncate la câţiva metri de suflul exploziei, haos, fete arse, rămase fără piele şi strigând disperate după ajutor.
Livia Rusu, din Cluj, se afla sâmbătă în vizită la o prietenă din Sighetu Marmaţiei. Pe la miezul nopţii, au ajuns în clubul Euphobia împreună cu un grup de tineri.
„Am observat că în local era foarte multă lume, dar parcă ceva nu era în regulă. Lumea nu se distra, nu dansa. Parcă aveam o presimţire că ceva rău se va întâmpla", povesteşte tânăra. Ea a auzit la un moment dat o explozie puternică: „Apoi, am simţit unda de şoc. Luminile s-au stins. Era întuneric, ca într-o pivniţă şi mult fum. Te pişcau ochii şi nu puteai să respiri. Era haos. S-a oprit şi muzica. Dacă nu striga cineva «Nu vă panicaţi!», se călca lumea în picioare".
Explozia s-a produs în momentul în care una dintre cele şase fete care aşteptau să intre la toaletă a aprins o brichetă. Ele au fost aruncate de suflul deflagraţiei, dar au rămas conştiente şi au reuşit să se stropească cu apă.
„Hainele s-au topit pe ele. Am încercat să o ajut pe una dintre fete. Am pus mâna pe ea şi mi-au rămas bucăţi din carnea ei pe mâini", a povestit Livia.
Îşi aminteşte că din baie se auzeau strigătele disperate ale fetelor: „Ajutor!Mor!!". Un băiat a rămas cu părul prietenei sale în mână.
„Când am ieşit afară, una dintre fete era întinsă pe zăpadă şi vărsa. Striga: Vai, nu mai am păr! Vai faţa mea!". De atunci, Livia nu a reuşit să mai doarmă.
„Îmi amintesc tot timpul imagini. Mă văd pe mine fără piele pe faţă. O văd pe fata care zăcea în zăpadă. Îmi aduc aminte de una dintre fete care a rămas fără piele pe piept. Îi puteam vedea carnea", povesteşte clujeanca.
Ancheta va dura cel puţin trei luni
Ancheta la Sighetu Marmaţiei continuă. Potrivit procurorului de caz, rezultatele finale se vor cunoaşte abia peste trei luni. Ieri, doar un perete al clădirii afectate de cele două explozii a fost dărâmat.
Celălalt zid care risca să se prăbuşească şi care făcea imposibilă intervenţia pentru repararea avariei la conducta de gaz, a fost consolidat. Asta, la solicitarea fratelui proprietarului, Ion Sas, care a susţinut că, în caz contrar, s-ar distruge probe din anchetă.
Prima deflagraţie s-a produs sâmbătă noaptea, în jurul orei 1.00, în toaleta clubului Euphobia. Şapte tineri au suferit răni grave. În jurul orei 10.00, o nouă explozie a zguduit clădirea şi a produs încă zece victime, printre care şi cei care făceau cercetări la faţa locului. Răniţii au fost aduşi la două spitale din Bucureşti.
Cu 65 de lei scapi de pericolul gazelor
Evenimentele nefericite, similare celui petrecut în clubul din Sighetu Marmaţiei, pot fi evitate cu soluţii destul de accesibile. Aparatele care detectează scurgerile de gaze se găsesc în orice magazin de instalaţii de încălzire.
Sunt sisteme simple, compuse dintr-un detector şi o electrovalvă. Detectorul se instalează în încăperea în care există un consumator de gaze (aragaz, sobă, etc.), la 2-3 metri de sursa de gaz şi la 30 cm distanţă de tavan.
Acesta vă avertizează sonor când sunt scurgeri de gaze. Electrovalva, o supapă comandată de un electromagnet, se montează pe conducta de gaze, în afara casei. Aceasta e capabilă să închidă alimentarea cu gaze în întreaga casă, evitând astfel exploziile.
În comerţ, astfel de sisteme se vând cu preţuri cuprinse între 65 şi 800 de lei. La acest cost se mai adaugă manopera firmelor de montaj.
Detector GH 401 (fără electrovalvă): 65,81 lei
Acest aparat are doar menirea de a vă atenţiona când sunt scăpări de gaze. El nu taie alimentarea cu gaz, dumneavoastră sau administratorul blocului trebuie să o faceţi. Se alimentează la priză cu ajutorul unui cablu. La preţul de magazin se mai adaugă costul montajului. Varianta cu electrovalvă se vinde cu 115-120 de lei.
Detector SicurGas: 140-160 lei
Producătorul italian recomandă instalarea detectorului la 5-15 cm de tavan. Aparatul se conectează cu electrovalva prin intermediul unui cablu electric, cuplat la o priză de 220V. După montaj, electrovalva trebuie armată pentru a permite curgerea gazului. În caz de avarie, detectorul opreşte furnizarea gazelor. Montajul mai costă circa 150 de lei.
Detector Baxi: 200-320 lei
E un alt aparat fabricat în Italia, bun pentru apartamentele de la bloc. Funcţionează la fel ca cele prezentate anterior. Poate fi folosit şi pentru detectarea scurgerilor de GPL, însă, în acest caz, se montează la 30 cm distanţă de podea. Montajul vă mai poate costa 100 de lei.
Detector Primatech Prevent 2000m: 300-600 lei
E considerat unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Sistemul de detectare a scurgerilor de gaze e fabricat de o companie românească, sub licenţă englezească. Setul complet cuprinde un aparat de detectare a scurgerilor şi electrovalva. Preţul lor ajunge la circa 300-600 de lei, dar mai plătiţi 100-150 de lei pentru montaj.