Avem liber la credite ipotecare!

10 octombrie 2011 14:11   Național
Ultima actualizare:

Cei care aveau în plan contractarea unui credit ipotecar pot sta liniştiţi. Specialiştii conso.ro ne anunţă că noile reglementări propuse de BNR, care sugerau un avans mai mare şi criterii restrictive la selectarea clienţilor, nu se vor aplica şi în cazul creditelor ipotecare. Această decizie a fost confirmată de Fondul Monetar Internaţional.

Dacă proiectul de regulament al BNR ar fi adoptat în varianta propusă iniţial, atunci accesul populaţiei la credite, în special la cele în valută, s-ar diminua drastic.

Propunerile Băncii Centrale vizau atât creditele ipotecare, unde avansul minim al euro ar fi trebuit să urce la 30%, cât şi creditele de consum, care ar urma să fie rambursate în cel mult 5 ani.

Însă, putem sta liniştiţi. Fondul Monetar Internaţional a publicat recent un nou raport de ţară pentru România, unde se precizează că împrumuturile imobiliare nu vor fi restricţionate.

„Reglementările nu acoperă creditele ipotecare ca urmare a îngrijorărilor privind impactul asupra pieţei.

Preţurile activelor imobiliare în România sunt exprimate în euro şi împrumuturile pe termen lung sunt denominate tot în valută (în principal euro) deoarece piaţa aferentă monedei locale nu este lichidă decât pentru maturităţi scurte", se precizează în raportul FMI.

Guvernul va ţine cont de recomandările FMI

Dacă proiectul de regulament propus de BNR s-ar aplica în forma propusă iniţial, creditele ipotecare în euro s-ar putea acorda doar în condiţiile unui avans minim de 30%, iar băncile ar fi obligate să ia în calcul într-o pondere mai mare riscul valutar dar şi posibilitatea de scădere a veniturilor.

Experienţa a dovedit că atâta vreme cât există un acord în derulare cu Fondul Monetar Internaţional, recomandările acestuia sunt aplicate în unele situaţii cu mai mare conştiinciozitate decât legislaţia existentă.

În plus, în ultimii ani, nu este pentru prima oară când FMI intervine în punctele cheie în ceea ce priveşte sectorul financiar, inclusiv în zona de retail.

În urmă cu şase luni, Guvernul şi-a luat angajamentul în faţa FMI ca cel puţin un an să nu intervină pe piaţa recuperatorilor de creanţe şi să nu adopte sau să iniţieze nici o reglementare privind falimentul personal.

Noile reglementări nu afectează nici Programul Prima Casă

Radu Cristian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat pentru Mediafax că discuţiile cu BNR au adus veşti bune.

„Noul regulament nu afectează achiziţiile de locuinţe care se vor face ca şi până acum, în condiţiile deja existente.

De asemenea, nici achiziţia de locuinte prin Programul Prima Casă nu va fi afectată", a declarat Gheţea la România Financial Forum 2011.

Pe de altă parte, oficialii BNR nu au confirmat dar nici nu au infirmat declaraţiile bancherilor.

Mai mult, guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a făcut referire în discursul său decât la limitarea creditelor de consum, în special a celor în valută.

„Creditul de consum pe o perioadă mai mare de 5 -7 ani nu îşi are rostul", a menţionat guvernatorul.

Băncile se tem de «colapsul» creditării

După lansarea în dezbatere publică a proiectului Băncii Naţionale a României, comunitatea bancară s-a arătat rezervată faţă de unele prevederi din proiectul de regulament.

Bancherii au pus la punct o serie de amendamente şi le-au trimis către BNR. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune care e principala îngrijorare a băncilor.

Principala îngrijorare a bancherilor privind noile reglementări ale BNR sunt efectele negative asupra activităţii de creditare şi aşa reduse în ultimii ani.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat în cadrul unui seminar organizat de Mediafax că există unele aspecte pe care băncile le-au ridicat pentru a nu reduce la zero creditarea.

Băncile încearcă să salveze activitatea de creditare

Cu privire la noile norme impuse de Banca Centrală, Gheţea a declarat că este adeptul unui sistem de creditare prin care împrumuturile să fie realizate în moneda în care sunt realizate veniturile clienţilor.

„Încercăm să găsim un echilibru ca reglementarea să fie dinamică şi adaptată continuu la schimbarea mediului. Modificările regulamentului privind creditele de consum acordate populaţiei sunt în acest spirit", a spus Gheţea.

„Regulamentul vine într-un moment de scădere a apetitului pentru credit, iar preocuparea băncilor este cum să facem să rămânem pe un trend de creştere.

Unele modificări propuse de bănci acceptate sau în curs de acceptare de către BNR au fost realizate tocmai pentru a nu reduce la zero activitatea de creditare", a continuat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Mai citeşte:

Vrei o rată mai mică? Iată ce poţi face!

Uite câte comisioane plătim la carduri

Uite cum să nu-ţi pierzi banii pe avans

Mai multe