Avertisment OMS: tunelurile dezinfectante, inutile și periculoase pentru sănătate

18 mai 2020 11:53   Național
Ultima actualizare:

Și în România au început să apară tunelurile dezinfectante la intrarea în piețe sau instituții publice. Scopul lor este să omoare coronavirusul de pe hainele persoanelor potențial purtătoare și a evita riscul de contaminare în interior. Organizația Mondială a Sănătății România atrage atenția că aceste tuneluri sunt nu doar periculoase pentru sănătate, dar și inutile.

„Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, se arată în comunicatul OMS România. La Timișoara, de exemplu, s-au achiziționat 5 tuneluri dezinfectante care au fost montate în cele mai importante piețe. Cumpărătorilor care trec prin ele li se recomandă să închidă ochii și gura. „Am luat măsuri pentru a proteja atât comercianții, cât și cumpărătorii. Suntem primii din România care am pus tunele de dezinfectare în toate piețele, în special în halele de carne și lactate. Am fost anvangardiști de la început. Am spus de la început că piețele să rămână deschise și am militat pentru asta. Și am reușit ca să păstrăm absolut toate normele sanitar veterinare”, a declarat în urmă cu o lunp pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Nasleu, directorul de la Piețe Timișoara.

Alte practici inutile și nerecomandate

Stropirea străzilor

Și pulverizarea și fumigarea spațiilor exterioare - precum străzi, trotuare sau piețe – nu e recomandată pentru a elimina sau a inactiva SARS-CoV-2. „Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID-19. Mai mult, dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri și nu este fezabilă curățarea și îndepărtarea manuală a întregii materii organice din astfel de spații. Chiar și în absența materiei organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să acopere în mod adecvat toate suprafețele pe durata timpului de contact necesar pentru a inactiva agenții patogeni”, mai spun specialiștii.

Dezinfectarea agresivă a suprafețelor

Aplicarea de rutină a dezinfectanților în spații închise, pe suprafețe, prin pulverizare sau fumigație, nu e recomandată. Se mai folosește în unități sanitare, spații comerciale și de birouri, chiar și în gospodării. OMS atrage atenția că aceste soluții pot dăuna persoanelor. „În cazul în care se aplică acești dezinfectanți, trebuie apoi realizată curățarea manuală a suprafețelor, prin aplicarea de apă și detergent și frecarea suprafețelor, pentru a asigura eliminarea fizică a materialelor organice, urmată de curățarea cu o cârpă sau cu o lavetă înmuiată în dezinfectant”.

Mai multe