Avertismentul îngrijorător al medicilor: «Tinerii încep să facă forme grave ale bolii provocate de COVID-19»

6 august 2020 20:33   Național
Ultima actualizare:

Noul coronavirus continuă să se răspândească în România, întrucât nu sunt respectate măsurile de prevenţie. Mulţi pacienţi ajung în saloanele de Terapie Intensivă, iar specialiştii atrag atenţia că bolnavii riscă să-şi piardă viaţa chiar din vina lor. Îngrijorătoare este şi creşterea numărului de cazuri grave în rândul tinerilor.

Explozia de infectări din ultimele săptămâni începe să aglomereze spitalele şi să supună unui efort considerabil personalul medical, care luptă de cinci luni cu inamicul invizibil.  

Doctoriţa Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, atrage atenţia că, în prezent, formele grave, care necesită îngrijire specială sau chiar un transfer la Terapie Intensivă, au „migrat” spre pacienţii din zona activă, cu vârste de 30, 40, 50 de ani sau chiar mai tineri. „Nu avem forme grave doar la persoanele vârstnice. Persoanele mai tinere, care altfel sunt active, au căderi mai numeroase acum şi fac forme grave, care necesită o îngrijire atentă. Practic, toată plaja de vârste este atinsă de aceste forme grave. Tinerii se duc la munte ori la mare şi unii dintre ei aduc acasă boala”, susţine profesorul universitar doctor Carmen Dorobăţ.

  “Meci de box”

Alarmantă este şi creşterea numărului de cazuri care necesită internarea în Secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul “Dr. Victor Babeş” din Capitală, compară boala cu un meci de box. „Pe fondul vidului legislativ de la începutul lunii iulie, mulţi pacienţi au refuzat să stea în spital şi au cerut să meargă acasă. Drept urmare, n-au făcut tratament adecvat încă din prima fază a bolii şi nu au stat în repaus. 

Odihna e foarte importantă în lupta cu o boală infecţioasă. Această bătălie este, plastic spus, ca un meci de box. Contează cum ripostezi, dar în primul rând este important să rezişti loviturilor. Respectivele persoane au sunat la 112 atunci când starea s-a agravat, iar boala a scăpat de sub control. Unii dintre aceşti pacienţi pot ajunge într-un stadiu nerecuperabil”, avertizează profesorul Ceauşu. “Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că acum învăţăm boala. Decompensările rapide ale pacienţilor sunt frecvente şi, fără asistenţă medicală imediată, lucrurile pot scăpa de sub control”, adaugă reputatul medic pentru adevarul.ro.   

“Toate organele”

Doctorii dezvăluie că virusul SARS – CoV – 2 devine tot mai agresiv. „Dacă iniţial am avut primul val de pacienţi asimptomatici sau cu forme uşoare, cazurile au devenit tot mai severe, din ce în ce mai des cu afecţiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasă”, afirmă Nicoleta Bîrcă, şefa secţiei de Pneumologie a Spitalului Judeţean din Buzău, citată de digi24.ro. “Practic, virusul atacă toate organele şi sunt din ce în ce mai puţini pacienţi cu forme uşoare. Am avut pacienţi tineri, fără nici un fel de altă problemă de sănătate, şi care, la un moment dat, undeva între zilele 5 şi 10, au avut o evoluţie proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer la Terapie Intensivă”, avertizează doctoriţa Bîrcă. 

Statistică

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează un apel către tineri, cu recomandarea să-şi schimbe comportamentul, pentru a împiedica astfel răspândirea temutului virus. Potrivit OMS, tinerii au devenit un vector important de transmitere a bolii. Nu mai puţin de 15% din infectările înregistrate pe plan mondial între lunile februarie şi iulie sunt în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 24 de ani. 

Flash News

  • CLASAMENT. Capitala ocupă primul loc în ceea ce privește numărul infectărilor în ultimele 24 de ore. De miercuri până ieri, în București au fost înregistrate 192 de noi cazuri (în total, 6.701 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei). Judeţul Prahova se află pe locul doi, cu 102 noi îmbolnăviri (în total, 2.373 de cazuri), iar judeţul Argeş se situează pe locul trei, cu 99 de noi cazuri (în total, 3.804 cazuri). Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în județul Satu Mare – doar două.
  • ALARMANT. Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat ieri că numărul de pacienţi de la Terapie Intensivă este cel mai mare factor de îngrijorare pentru autorităţi. Oficialul atenționează că, până în prezent, au fost ocupate aproximativ jumătate dintre paturile de la Terapie Intensivă destinate pacienţilor infectaţi cu COVID - 19. “Desigur că repartiţia pe teritoriu în diverse spitale din România nu este neapărat uniformă, ceea ce poate să conducă la faptul că în anumite zile să fie ocupate paturile de Terapie Intensivă într-un anume loc şi să transferăm pacienţi în alte locuri. Însă numărul de paturi a fost crescut semnificativ şi constant de patru luni. Există posibilitatea să îl creştem în continuare sau să reconvertim alte paturi din zona non - COVID pentru a îngriji pacienţii infectaţi”, a declarat Moldovan.
  • DOSAR PENAL. Iresponsabilitate la vârful Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Vaslui. Comisarul - şef Petru Maximiuc (48 ani) s-a prezentat la serviciu, deși soţia sa, cadru medical la Centrul de Transfuzii Bârlad, fusese infectată cu virusul SARS - CoV - 2 pe 1 august. De la aceeaşi dată, Petru Maximiuc trebuia să fie în izolare la domiciliu, însă acesta a continuat să îşi desfăşoare activitatea la conducerea IPJ Vaslui. Marți, comisarul - şef a primit confirmarea că este infectat. Superiorii săi din Inspectoratul General al Poliţiei Române i-au solicitat demisia, dar el a refuzat, înaintându-şi raportul de pensionare. Pe numele său însă a fost deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor
Mai multe