Avocata lui Nicu Ceauşescu a vrut să moară în patul ei
În ultimele luni, a stat mai mult prin spitale, iar marţi noapte s-a stins acasă, înconjurată de cei dragi. Celebra avocată Paula Iacob (83 de ani) a făcut stop cardio-respirator, la o zi după ce familia a externat-o din spital. Joi (8 octombrie), va fi înmormântată la Cimitirul Bellu.
Vestea morţii Paulei Iacob, avocata care a apărat multe persoane publice şi care a avut cazuri celebre, i-a întristat pe toţi cei care au cunoscut-o. „Din păcate, este adevărat. S-a stins marţi noaptea. Este un moment extrem de greu pentru noi”, a declarat fiica avocatei, Ruxandra Iacob.
Familia tocmai o externase, luni seară, din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, unde se afla de aproximativ trei săptămâni. Iniţial, la sfârşitul lunii august, Paula Iacob fusese internată la Floreasca, ea având suferinţe mai vechi cardiace şi pulmonare, precum şi diabet. Medicii au crezut că a făcut un accident vascular cerebral, însă diagnosticul nu a fost confirmat, în urma investigaţiilor. Ulterior, avocata a fost transferată la Bagdasar-Arseni, unde a fost internată la secţia Cardiologie, până luni seară. La doar câteva ore după ce a fost adusă acasă, marţi noapte, Paula Iacob a făcut stop cardio-respirator şi s-a stins.
Ultimele luni de viaţă au fost foarte grele pentru avocată, fiindcă, la sfârşitul anului trecut, a căzut pe stradă şi a suferit o fractură de şold, având nevoie de două intervenţii chirurgicale. Apoi, a fost internată pentru recuperare într-un centru special. De ieri, trupul Paulei Iacob se află la capela Cimitirului Bellu, iar joi, avocata va fi condusă pe ultimul drum.
A intrat la facultate la 16 ani
Paula Iacob s-a născut la 20 februarie 1932, la Bucureşti. A devenit studentă la Facultatea de Drept, la 16 ani, şi a absolvit cursurile la 20 de ani. Ea a intrat în Baroul Bucureşti în 1954. A colaborat cu Securitatea sub pseudonimele „Gabriela” (1952-1954) şi „Ioana” (1970-1974). A fost căsătorită cu avocatul Niculaie Iacob şi are o fiică.
L-a apărat pe fiul dictatorului
Paula Iacob a devenit celebră în România, după Revoluţie, când a acceptat să fie avocata lui Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu. În 26 mai 1990, începe procesul lui Nicu Ceauşescu, care era considerat vinovat de moartea a 102 copii, la Sibiu, în zilele Revoluţiei. În iunie 1991, a primit 16 ani de închisoare, iar în septembrie 1996 a murit. „Am avut şansa de a avea curajul să-l apăr pe Nicu Ceauşescu. Aceasta mi-a atras întâi antipatia unora, apoi cea mai frumoasă felicitare, care a venit de la un fost deţinut politic”, spunea Paula Iacob, într-un interviu pentru viata-libera.ro.
L-a salvat de la moarte pe maidanezul Bosquito
În 2006, lângă Guvern, un maidanez l-a muşcat pe un cetăţean japonez de picior, secţionându-i o arteră. Omul a pierdut mult sânge şi a murit. Cazul a ajuns în justiţie, iar Paula Iacob a devenit avocatul patrupedului. Ea a susţinut că animalul este nevinovat, iar japonezul a murit în urma unui infarct. Impresionat de cazul lui Bosquito, un german l-a adoptat şi l-a luat în casa sa din Frankfurt. I-a schimbat numele, întrucât maidanezul era, de fapt, căţea. Ziva a murit de bătrâneţe, în 2013.
A fost avocata profului de la «Jean Monnet»
În 2011 - 2012, Paula Iacob l-a apărat pe Dan Octavian Vişan, fost profesor de sport de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală, acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o elevă minoră, în timpul unei excursii. În octombrie 2013, Vişan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Îi ducea plăcinte lui Becali în închisoare
În iulie 2013, Paula Iacob s-a alăturat echipei de avocaţi a lui Gigi Becali, în încercarea de a-l înscrie pe latifundiarul din Pipera la Facultatea de Teologie. Ieri, la aflarea veştii că Paula Iacob a murit, Gigi Becali a declarat că aceasta „a fost cel mai bun om pe care l-am cunoscut în viaţa mea. Când venea la mine la închisoare, uneori îmi aducea o bucată de plăcintă. Acolo nu aveai voie să te dai cu parfum, iar ea îmi dădea cu parfum din parfumul ei”.