Avocatul Poporului va sesiza CCR cu privire la legea care interzice condamnaților să facă parte din Guvern

4 ianuarie 2017 19:22   Național
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va sesiza joi, 5 decembrie, curtea constituțională în ceea ce privește Legea 90/2001, care se referă la interzicerea persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

Victor Ciorbea a declarat miercuri, 4 decembrie, la Parlament, că va trimite Curții Constituționale o sesizare în privința Legii 90/2001. Aceasta precizează că doar persoanele care nu sunt condamnate penal și nu se găsesc într-unul dintre cazurile de incompatibilitate au dreptul să facă parte din Guvern. Legea a fost invocată de președintele Klaus Iohannis în timpul campaniei electorale, iar din acest motiv, liderul PSD, a trebuit să renunțe la a se proprune pe sine ca premier.

Când a fost întrebat de jurnaliști despre contestarea legii, Victor Ciorbea nu a dorit să dea prea multe detalii: „De mâine încolo vorbim, dragilor”, a declarat Avocatul Poporului, potrivit News.ro.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: “O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”, a mai precizat el, conform sursei citate.

Când a fost întrebat dacă va contesta Legea 90/2001, Victor Ciorbea și-a nuanțat răspunsul: “Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”. 

Mai multe