Azi este Ziua Mediului. 13 trucuri pentru a face economie de apă și de lumină
Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este aniversată la data de 5 iunie a fiecărui an. Întreaga planetă este afectată de poluare: 13 persoane mor în fiecare minut din cauza aerului toxic. Suntem invitați și noi să economisim energie electrică și apă, să reciclăm deșeurile. Uite 13 trucuri pentru a face economie la apă și lumină!
Astăzi, 5 iunie, pe toată planeta se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului. Prin marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) încearcă să stimuleze oamenii pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică în acest sens. Anul acesta se pune accentul pe combaterea poluării aerului.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare an, aproximativ 7 milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului, adică 800 de persoane care mor în fiecare oră sau 13 decese în fiecare minut.
Suntem invitați să stingem lumina și, astfel, să economisim energie electrică, sâmbătă, 30 martie, la Ora Pământului, adică să stingem lumina timp de o oră.
Puteți participa simplu, fără să stați pe întuneric: stingeți luminile în încăperile unde nu se află nimeni, închideți calculatorul, monitorul, imprimanta, aparatura electrocasnică pe care puteți să nu o folosiți timp de o oră (robot de bucătărie, mixer, maşina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, maşina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul cu microunde).
Alege cea mai bună opțiune de transport
În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum?
Nu ai putea folosi transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos în loc de mașină? În acest fel ai contribui la reducerea emisiilor de carbon, cea mai gravă problemă de mediu actuală.
Nu ai putea să îţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?
Mai puține pungi din plastic
- Mergi la cumpărături cu propria sacoşă și aruncă recipientele în coșuri separate, pentru a putea fi reciclate.
- Poți reutiliza ambalajele în gospodărie în diverse scopuri: ghivece, abajururi creative, suporturi sau vase pentru stocarea mărunțișurilor.
- Cumpără atât cât mănânci. Risipim foarte multă mâncare: circa 50% din toată producția de hrană de la nivel global ajunge la coșul de gunoi.
- Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele și scoate-le din priză. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by.
- Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră.
- Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie.
- Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.
Citește și Începe Rabla 2019. Din 10 aprilie puteți schimba mașinile mai vechi de opt ani cu unele noi
Citește și Farfuriile de unică folosință din tărâțe de grâu au ajuns în România