Azile de coronavirus în tabere şi staţiuni de lux

12 februarie 2020 19:36   Național
Ultima actualizare:

Epidemia declanşată la începutul anului în oraşul Wuhan, provincia chineză Hubei, a provocat o panică mondială! Recent, localnicii comunei buzoiene Beceni au aflat că tabăra de copii Arbănaşi devine primul centru pentru bolnavii de COVID-19.

Tabăra Arbănaşi are o capacitate de cazare de 123 de locuri, în regim permanent, la categoria de confort de două stele. Centrul de agrement se află pe Valea Slănicului, pe raza comunei Beceni, la 35 km de oraşul Buzău. Începând din luna februarie, tabăra a devenit campus de carantină pentru suspecţii de coronavirus (COVID-19).

Bilanţul epidemiei ajunsese, în 12 februarie, la 1.118 morţi, 44.500 de bolnavi şi doar 4.847 de pacienţi vindecaţi.Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus, a declarat că ”epidemia este mai periculoasă pentru umanitate decât terorismul” şi că această criză este posibil să mai dureze încă un an.

Experţi din întreaga lume s-au strâns la Geneva pentru a evalua datele legate de COVID-19. În ciuda faptului că virusul ucide doar 1% din persoanele contaminate, acesta poate ucide într-un an peste 45 de milioane de oameni pentru că se propagă foarte uşor.

Însă tabăra de la Arbănaşi nu e singura transformată în azil pentru ”coronavirusaţi”. La 4 februarie, staţiunea de fiţe din sudul Franţei, Carry-le-Rouet, din apropiere de Marsilia, a găzduit primii 180 de turişti veniţi din China.

Peste 3.000 de localnici au plecat temporar din localitate pentru a le pune la dispoziţie medicilor şi asistentelor spaţiul necesar îngrijirii suspecţilor. Staţiunea exclusivistă Packet Lodge, din Queensland, Australia, are aceeaşi soartă. Aici vor ajunge în carantină suspecţii de coronavirus de pe teritoriul australian.

Însă cea mai spectaculoasă staţiune de lux transformată în azil pentru bolnavi e pachebotul Carnival ”Diamond Princess” care se află de mai bine de o săptămână în portul nipon Yokohama. Nu mai puţin de 65 de persoane de la bord au fost diagnosticate cu virusul mortal, din cele 3.600 aflate pe vas. Printre ”sinistraţii” blocaţi în carantină timp de 14 zile se află şi 17 români.

Suspect de COVID-19 pe teritoriul României

Un bărbat care a lucrat ca asistent medical în Germania şi a îngrijit o familie de bolnavi de COVID-19 (n.r. - Germania a raportat 16 cazuri de contaminare) s-a întors în Reşiţa, în 7 februarie, la părinţi. 

A fost apoi la sora lui la Gărâna, apoi s-a dus la schi în Semenic, Caraş-Severin. Marţi 11 februarie a făcut febră şi pentru că simptomele semănau cu cele ale coronavirusului, s-a dus la spital. 

A fost trimis de urgenţă la Timişoara şi ţinut în regim de izolare. Testul de gripă i-a ieşit negativ, iar analizele specifice COVID-19 urmau să fie făcute publice în cursul zilei de ieri. 

Bărbatul a fost echipat corespunzător când a intrat în contact cu bolnavii, în München, Germania.

Mai multe