BAC 2013 Uite cum poţi să iei notă mai mare la proba de Română

27 mai 2013 14:44   Național
Ultima actualizare:

Citiţi de două ori cerinţa sau de câte ori este nevoie ca să înţelegeţi exact ce se cere.

La proba orală de Comunicare în limba română, veţi primi un text la prima vedere. Poate fi un text literar, un eseu, un citat dintr-un document juridic-administrativ, dintr-un ziar sau unul ştiinţific.

La proba scrisă, sunt trei subiecte. Dacă ai grijă să răspunzi corect la primele două, vei primi garantat notă de trecere. La un text argumentativ, de pildă, nu contează dacă părerile sau opiniile tale sunt corecte sau nu, contează argumentele. Să fii convingător.

Construieşte un text clar şi coerent, pe care poţi să îl citeşti cursiv, fără poticneli. Câştigi puncte dacă exprimi puncte de vedere persoanale şi dacă poţi să convingi cu acestea pe profesori.

Foloseşte corect şi adecvat limba literară.

La proba scrisă, câştigi puncte importante dacă foloseşti corect limba română. Nu este o glumă! Foarte mulţi candidaţi uită să pună punct la sfârşitul propoziţiilor şi neglijează, în general, normele de punctuaţie.

Primeşti 3 puncte pentru un text clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere. Primeşti 3 puncte dacă foloseşti argumente convingătoare, formulări de valoare relevante.

Primeşti 2 puncte pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunţurilor, sintaxă adecvată.

Primeşti 1 punct dacă laşi margini la pagina lucrării şi dacă scrisul se înţelege fără efort. Schimbi ideea, începe un rând nou.Primeşti 1 punct dacă respecţi limitele de spaţiu. De pildă, se cere un eseu de minimum 600 de cuvinte, asta înseamnă două pagini scrise ordonat.

Mai multe