Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă. Calendarul examenului

17 august 2015 21:02   Național
Ultima actualizare:

Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă a început luni (17 august). Elevii au susţinut proba orală la limba română şi limba maternă. Cea de-a doua sesiune din acest an se va încheia pe 28 august, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 3 septembrie.

55.000 de elevi s-au înscris la Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă, iar luni au susţinut probele la limba română şi limba maternă. 

În judeţul Cluj, de exemplu, 1.186 candidaţi s-au înscris la examen, dintre care 387 din promoţiile anterioare, un număr mai mic decât anul trecut când s-au înscris peste 1.400 de candidaţi, potrivit digi14.ro.

Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă a început cu probele la limba romană şi limba maternă. Cei 55.000 de elevi înscrişi mai au de trecut probele orale la limba străină şi evaluarea competenţelor digitale, dar şi probele scrise. Iată calendarul examenului de Bacalaureat. 

  • 18 - 19 august - competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
  • 20 - 21 august - competențelor digitale
  • 24 august - proba scrisă la limba şi literatura română
  • 25 august - proba scrisă de limbă și literatură maternă
  • 26 august - proba obligatorie a profilului 
  • 28 august - proba la alegere a profilului și specializării
  • 31 august - afişarea rezultatelor
  • 1-2 septembrie - depunerea contestaţiilor
  • 3 septembrie - afişarea rezultatelor finale

La solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice.

Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă: Regulile examenului

Candidaţii de la examenul de Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă, nu au voie să intre în sălile de examene cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele astfel de obiecte. Ele vor fi depuse în sali special amenanjate. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Ei nu au voie să aibă asupra lor nici: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, este interzis să aibă, în sălile de examen la Bacalaureat 2015 sesiunea de toamnă, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Candidații care încalcă regulile vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu. Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă: Rata de promovare în iunie, 67,9%

Bacalaureat 2015, sesiunea de toamnă a avut un număr mai mic de candidaţi înscrişi faţa de anul trecut, pentru că rata de promovare din sesiunea iunie - iulie a fost mai mare decât cea din 2014. În prima sesiune a examenului, 67,9% din elevi au promovat examenul, cu 7% mai mult ca în 2014. 

La nivel naţional, s-au înregistrat 81 de medii de 10, cu 18 peste cele consemnate iniţial. Pe judeţe, cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţele Cluj (83,42%), Braşov (80,53%), Bacău (79,97%) şi Sibiu (77,69%). Rata de reuşită în Capitală este de 70,22% (în creştere cu 2,2%), superioară cu peste 11 puncte procentuale celei de anul trecut. 

Singurele judeţe aflate sub 50% sunt Giurgiu (37,33%), Ilfov (41,90%) şi Teleorman (44,31%).

Mai multe