Bacalaureat 2024. Ce le-a picat elevilor la examen. Subiectele au ajuns pe internet la puțin timp după accesul în săli

1 iulie 2024 6:43   Național
Ultima actualizare:

Absolvenţii de clasa a XII-a au susținut, astăzi, 1 iulie, prima probă de la Bacalaureat 2024, cea la Limba și literatura română. Varianta extrasă pentru proba scrisă, profilurile umanist și pedagogic a fost similară cu cea de la real, ca de obicei, cu excepția câtorva cerințe considerate mai grele în cazul celor pentru profilul umanist.

UPDATE

Subiectele la Limba și literatura română de la BAC 2024 au apărut în spațiul public. Vezi ce a picat la BAC 2024 la Română. 

La primul subiect, elevii de clasa a XII-a au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din volumul „Amintiri și portrete”.

La Subiectul III de la profil real, elevii au de realizat un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, notează sursa citată.

Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, elevii de liceu sunt nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen.

Subiect română real

Subiect română uman

Programă limba română Bacalaureat 

Conform programei școlare în vigoare, pentru examenul de Bacalaureat 2024, elevii au avut de studiat cel puțin un text din opera următorilor autori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Cum sunt structurate subiectele 

Subiectul la Limba română de la Bacalaureat 2024 este structurat în trei părți.

Subiectul I la Limba Română de la Bacalaureat 2024 cuprinde un text la prima vedere și câte cinci cerințe, notate cu câte șase puncte fiecare, care se pot rezolva pe baza informațiilor din fragmentul primit.

De asemenea, primul subiect la română de la Bacalaureat 2024 cuprinde și o cerință, notată cu 20 de puncte, care presupune argumentarea unui punct de vedere, prin raportarea la informațiile prezente în textul primit.

Subiectul al II-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2024 notat cu 10 puncte, este format dintr-un text la prima vedere, pe baza căruia elevii trebuie să rezolve o cerință de tipul: evidențierea trăsăturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative.

Subiectul al III-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2024, notat cu 30 de puncte, presupune redactarea unui eseu structurat, pe baza operelor studiate, aparținând autorilor menționați în programa de examen.

Cum se desfășoară examenul de Bac la limba română

 Candidații au intrat în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au avut voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc. Cei care au încalcat regulile au fost eliminați din examen.

La accesul candidaţilor în centrul de examen s-a procedat astfel: un cadru didactic şi un membru al personalului de pază a solicitat la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi a verificat dacă fotografiile corespund; candidaţii au fost îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen; candidaţii au fost atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute; candidaţii care au avut materiale/obiecte nepermise în sala de examen au fost îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, precizează metodologia de organizare a examenului de bacalaureat.

Regulile din timpul examenului 

Sălile în care se desfășoară examenul de bacalaureat au camere de supraveghere video și audio, iar membrii comisiilor de bacalaureat au fost instruiți în legătură cu descărcarea și multiplicarea subiectelor, predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor. Activitatea de monitorizare a desfășurării examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se va desfășura în conformitate cu o procedură stabilită de Comisia Națională de Bacalaureat.

Pentru desfășurarea corectă a examenului se verifică prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunță comisia de bacalaureat județeană/Comisia de bacalaureat a municipiului București, care propune eventualele măsuri de sancționare și informează Comisia Națională de Bacalaureat.

Rezultatele la Bac 2024 

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie. Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise. 

Mai multe