Băncile îşi arată colţii de frica legii «casă contra credit»
Legea dării în plată a pus pe jar bancherii, chiar dacă deocamdată proiectul a fost întors în Parlament şi urmează o nouă dezbatere pe tema lui. Bănci precum Alpha Bank, Raiffeisen sau CEC Bank au înăsprit condiţiile de creditare sau iau în calcul acest lucru.
După o lungă şi binemeritată vacanţă, de ieri parlamentarii şi-au reluat locurile în bănci. Pe ordinea de zi, la capitolul acte normative prioritare se află Legea dării în plată, întoarsă de Iohannis pentru rediscutare. Aşteptată de circa 300.000 de români cu credite uriaşe la case, din care 32.000 au restanţe, legea prevede renunţarea la locuinţă pentru stigerea datoriei. Înainte să se reînceapă discuţiile, drept “represalii”, băncile au trecut la acţiune.
Raiffeisen Bank a anunţat deja creşterea avansului pentru creditul imobiliar ”Casa ta” de la 15% la 35%, în oferta la lei, şi de la 25% la 40%, în oferta la euro. Alpha Bank a scos din oferta de servicii creditele tip ”Prima casă”, cel puţin deocamdată. Ieri, CEC Bank a anunţat că pregăteşte un credit ipotecar care prevede darea în plată. Lăudabilă iniţiativă, dacă n-ar ascunde de fapt condiţii mult mai dure de creditare. Produsul va avea în primul rând un avans mult mai mare. “Lucrăm la definirea noului produs de finanţare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranţă un avans mult mai mare şi nişte condiţii de creditare mult mai severe”, a precizat, în exclusivitate pentru publicaţia online bankingnews.ro, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.
Noul produs de finanţare va fi lansat în câteva săptămâni şi va funcţiona în paralel cu actualul credit ipotecar. BNR a reacţionat la modificările băncilor şi susţine că o creştere semnificativă a avansului va reduce dramatic creditarea.
“Este evident că o creştere semnificativă a avansului va reduce dramatic numărul posibililor beneficiari”, susţine Bogdan Olteanu, prim-viceguvernator al BNR.
«Oamenii pot trăi fără credite, dar băncile nu»
Iniţiatorul Legii dării în plată consideră că totul este un „şantaj”: “Nu ţine nici sperietoarea asta, eu sunt sigur că nu va ţine şantajul acesta pentru că oamenii pot trăi şi fără să ia credite, dar băncile nu pot trăi fără să dea credite. Este cazul să înţeleagă bancherii că nu mai merge cu ameninţări şi şantaje! Vor fi bănci care vor da credite ipotecare cu avans mult mai mic, iar în ceea ce priveşte Prima casă, va fi bătaie între bănci! Îşi încordează acum puţin muşchii, dar după aceea vor da credite. Ce să facă altceva? Nu din asta trăiesc? Numai că acum le vine greu să creadă că trebuie să împartă riscul cu clienţii”.