Bancomatul îţi "spune" de ieri câţi bani ţi se opresc!

3 martie 2015 22:00   Național
Ultima actualizare:

Gata cu comisioanele ascunse! De ieri, fiecare bancă este obligată să-ţi arate câţi bani îţi opreşte pentru fiecare tranzacţie. Ordinul gândit de Protecţia Consumatorilor a intrat în vigoare pe 3 martie.

Bancomatele trebuie să afişeze pe ecran taxele tuturor băncilor. Nu este opţional, ci obligatoriu. Asta după ce ieri a intrat în vigoare Ordinul privind măsurile de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii care desfăşoară operaţiuni de plată prin intremdiul ATM-urilor. Reporterii Click! au verificat dacă bancherii s-au conformat. Am interogat soldul contului la un ATM al băncii emitente. Aparatul a afişat instant faptul că operaţiunea este gratis.

Pentru retragere, comisionul a fost de 0,2%. În acelaşi ATM, am introdus apoi un card de la o altă bancă, iar mesajul a fost: “Atenţie - Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”. “În cazul în care mai există bănci care nu au încă acest soft, le mai păsuim o lună. Le verificăm, iar de luna viitoare vom trece la amenzi, care ajung până la 10.000 de lei”, a declarat, pentru Click!, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Operaţiunile de retragere şi cele de interogare sold generează venituri de 50-60 milioane euro pe an pentru bănci, potrivit unor calcule ale ZF. ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operaţiuni pentru care bancherii percep de regulă un comision de 0,2% din suma retrasă dacă bancomatul şi cardul utilizat aparţin aceleiaşi bănci. Dacă un card este utilizat la alte ATM-uri decât cele ale băncii emitente, comisionul este în cele mai multe cazuri de 0,5% plus o sumă fixă (de regulă 2,5 lei). În România, sunt 10,6 milioane de carduri active în acest moment.

Mai multe