Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți

26 septembrie 2019 12:00   Național
Ultima actualizare:

Indemnizația de creștere a nepotului! Așa sună o propunere legislativă a Guvernului care ar putea fi acordată bunicilor începând de anul viitor. Vorbim despre 650 de lei lunar.

Un nou tip de indemnizație ar putea fi acordată de stat. Guvernul vrea să modifice Ordonanța de Urgență 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și să le de bani bunicilor care au grijă de nepoți. Suma se va acorda după ce mamele revin la serviciu înainte de încheierea concediului, după doi sau trei ani, în funcție de perioada de care a beneficiat.

Indemnizația pentru bunici va fi de 650 de lei

Mai exact, ele vor primi stimulentul de inserție de 650 de lei, iar bunicul sau bunica, în funcție de persoana care-și va depune dosarul, 650 de lei pe lună, bani neimpozabili.

„Considerăm că prezenta inițiativă va contribui în primul rând la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației de creștere a copilului. Subordonându-se cu prioritate interesului superior al copilului – care se circumscrie dreptului copilului la viața de familie – considerăm că prezenta inițiativă va contribui la respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, în acord cu prevederile stabilite prin Constituție și lege și în concordanță cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte. Mai mult, aplicând principiul îmbătrânirii active și solidarității între generații, considerăm că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă contribuția în familie la creșterea nepoților”, susțin inițiatorii.

Proiectul nu are nici o prevedere care să se refere la familiile care nu au bunici în viață, dar există o idee ca și o parte din salariul bonei să fie achitat de stat, în jur de 710 lei pe lună.

Proiectul ar putea intra în vigoare în 2020, dacă va trece de votul Parlamentului și va fi aprobat de președintele țării.

Mai multe