Bani europeni năpădiţi de buruieni

7 septembrie 2016 21:35   Național
Ultima actualizare:

Bătaie de joc pe bani europeni! Asta se întâmplă la Ploieşti, acolo unde primăria a accesat un proiect pe fonduri UE. A amenajat un parc uriaş, în câmp, pe Centura de Vest, şi l-a lăsat în paragină, astfel că buruienile te îngroapă.

Pe un câmp de 54 ha, pe care creştea grâu şi porumb, a fost amenajat cel mai mare parc al Ploieştiului. E situat între Gara de Vest şi Centura de Vest, iar fastuoasa inaugurare a avut loc pe 28 mai. Cu multe terenuri sportive, seră, lac artificial cu moară, spaţiu pentru spectacole, locuri pentru picnic, foişoare, gazon tuns ca la carte şi mii de arbori exotici, arăta atunci ca un adevărat colţ de rai. Acum, la patru luni distanţă, îţi vine să plângi.

Copacii ornamentali - pini, tuia, brazi, sălcii, mesteceni şi multe alte soiuri - sunt uscaţi. N-au fost udaţi toată vara, deşi există un sistem de aspersoare. Bălăriile au acoperit cu totul gazonul, astfel că ai impresia că ai ajuns într-un loc uitat de timp. ”E mare şi degeaba. Nici nu se mai văd aleile, iar locurile de joacă sunt acoperite de buruieni. La fel şi zona de picnic, mesele de tenis. Nu există angajaţi care să se ocupe de îngrijirea parcului ”, ne-a explicat Marian, singurul poliţist local care patrula, ieri, pe atâtea zeci de hectare.

Era singur, iar la un moment dat au venit şi junorii de la Clubul CSM, care se antrenează acolo. În rest, pustiu. Hoţii de fie vechi cunosc situaţia şi încearcă tot timpul să fure ba coşurile de gunoi, ba stâlpii din fier de la terenurile de baschet, tenis, fotbal sau squash. Printre buruieni, se înalţă mândru porumbul. Nu ştii unde se termină parcul şi unde începe cultura agricolă.

”E păcat de banii investiţi. Nu înţeleg cum s-au gândit cei de la primărie să facă un parc în câmp şi să-l lase în paragină. Băiatul meu face fotbal şi se antrenează pe un teren de aici. Îmi e frică să-l las singur în paragina asta şi vin cu el. Fac o oră din oraş ca să ajung aici”, ne-a spus, supărată, Florentina Voicu. Primăria oraşului a investit 70 de milioane de lei în acest proiect, din care 50 de milioane au venit din fonduri europene. Şi e posibil ca banii de la UE să-i înapoieze.

Amenajarea este verificată cinci ani de ADR Sud-Muntenia, instituţia care se ocupă în zonă de implementarea şi monitorizarea proiectelor europene. Asta deşi, actualul edil al oraşului, Adrian Dobre, promite că va face angajări pentru parc şi că va cumpăra utilaje ca să schimbe faţa parcului uitat de lume.

Barca de 9 milioane de lei a ajuns o epavă

Nouă milioane de lei putrezesc la Galați, pe malul Dunării. Lansată la apă în 2004, cu mare pompă şi cu cheltuieli colosale, nava - care se dorea o replică de lux a pânzarelor care circulau pe Dunăre şi pe Prutul navigabil în Evul Mediu - a ajuns o epavă sinistră. Potrivit adevarul.ro, banii au fost plătiți din bugetul public, dar a fost folosită doar câteva zile, pentru că experţii au refuzat să o clasifice ca replică a unei nave medievale. 

În acest moment, rămăşiţele bărcii zac pe un cheu, de mai bine de patru ani, ascunse de privirile publicului, loc unde putrezesc în pace, iar odată cu ele putrezesc şi banii adunaţi din impozitele şi taxele plătite de gălăţeni. 

Mai multe