Bani grei pentru podețe către nicăieri. Fondurile europene sunt cheltuite și pentru proiecte fără sens
Bătaie de joc! Fondurile europene atrase de administraţiile locale au rolul de a dezvolta comunităţile, în special privind infrastructura rutieră şi reţelele de apă şi de canalizare. Nu de puţine ori, banii europeni pot fi cheltuiţi şi pe lucrări făcute fără logică. Un astfel de exemplu este comuna tulceană Mahmudia, unde au apărut podeţe inutile.
Să vezi şi să nu crezi! În comuna Mahmudia (Tulcea), oamenii s-au trezit în luna august că, pe lângă drumul comunal asfaltat, au şi multe podeţe care duc spre nicăieri. Localnicii se miră că au fost construite, deoarece nu leagă şoseaua de accesul în vreo gospodărie, ci dau în garduri ale unor grădini sau în terenuri fără construcţii. Mai mult, în unele zone nu se află nici măcar un trotuar amenajat, scrie adevarul.ro.
Podeţele fac parte din proiectul de asfaltare a mai multor străzi din Mahmudia. În valoare de 4 milioane de lei, proiectul a fost început în anul 2019 şi este plătit din bani europeni. Un localnic arată că aceste podeţe sunt şi prost gândite, întrucât apa pluvială trece printr-o ţeavă de mici dimensiuni (aproximativ 40 de centimetri în diametru), astfel că, la o ploaie mai sănătoasă, podeţele se vor colmata. „Nu s-a ţinut cont de realitatea din teren. Tuburile introduse sub podeţe obturează traseul normal al torenţilor, astfel încât apa nu mai poate curge pe traseul ei normal spre Dunăre, ci se va revărsa în curţile, grădinile şi casele noastre”, se plâng oamenii din Mahmudia.
Proiectul de reabilitare a 17 străzi din localitate, inclusiv străzile Amurgului şi Rândunelelor, unde sunt aceste podeţe, este finanţat prin AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), iar Mahmudia a primit 4 milioane de lei. Pentru primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu, proiectul de 4 milioane de lei a fost printre primele realizate în calitate de edil. El se plângea în acea perioadă, conform presei locale, că este greu să obţină fonduri europene, prin AFIR, din cauza documentaţiei stufoase. Contactat de „Adevărul”, primarul susţine că podeţele s-au făcut la solicitarea celor care au terenuri acolo şi că ele corespund proiectului finanţat cu bani europeni.
Zona fiind una cu potenţial turistic a atras în ultimii ani diferite persoane care au cumpărat terenuri, dar care nu au construit nimic. Cu toate acestea, sunt podeţe construite şi către grădinile unor oameni care nu le-au solicitat. Astfel, există gospodării care au acum două sau trei astfel de podeţe, care nu le sunt cu nimic de folos.
„Sunt unii proprietari şi din Bucureşti, care au cumpărat teren la noi”, explică Ion Şerpescu. Edilul spune că, dacă tot a realizat aceste podeţe, le va solicita proprietarilor să construiască porţi de acces către terenurile respective. Click! spuneLocalnicii au solicitat atât Primăriei Mahmudia, cât şi Prefecturii Tulcea să intervină şi să stopeze construirea podeţelor. Deşi adresele sunt făcute încă din luna august, instituţiile arată că proiectul este în derulare şi că va fi monitorizat.