Bătaie de joc! Câți bani ar putea primi de la asigurator familiile morților din Ialomița

9 octombrie 2019 15:46   Național
Ultima actualizare:

Și-au îngropat morții, dar au rămas marcate pe viață. Rudele victimelor tragicului accident de pe DN 2A, din Ialomița, urmează acum să fie despăgubite de asiguratorul unde camionul avea încheiată polița. Specialiștii din domeniu vorbesc însă despre sume extrem de mici, în comparație cu pierderea suferită.

Zece oameni au murit, iar alți șapte au fost grav răniți. O tragedie imensă, mai ales că din această ecuație 15 copii au rămas orfani.

Printre victime, s-au aflat femei singure care-și creșteau micuții cu mari eforturi, ajutate doar de bunici. Ca să aibă un venit, acestea făceau zilnic naveta, pe o distanță de 89 km, cu microbuzul pus la dispoziție de Mega Image.

Potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), familiile încercate de soartă urmează să fie despăgubite, după ce se va termina ancheta, dar procesul nu va fi deloc ușor.

City Insurance va trebui să plătească despăgubirile

”Asiguratorul care trebuie să plătească este City Insurance, dar oferta pe care o va face, pentru fiecare victimă în parte, vă spun, din exeperiență, că va fi extrem de mică, în comparație cu prejudiciul suferit. Oamenii vor fi chemați la negociere, iar oferta va începe de la 10.000 de euro. Asta încondițiile în care, în Italia spre exemplu, despăgubirea pentru fiecare membru de familie, este de 300.000 de euro. Acolo, asiguratorii înțeleg drama și știu că dacă vor fi acționați în instanță vor pierde mult mai mulți bani”, ne-a explicat Cătălin Codescu, președintele AVAC.

Ca să arate cât de greu se obțin compesațiile de la firmele de asigurări din România, acesta ne-a dat câteva exemple concrete.

Despăgubirile pornesc de la 10.000 de euro

Pentru o victimă care a rămas paralizată de la brâu în jos în urma unui accident rutier, asiguratorul unde era încheiată polița RCA a oferit 17.000 de euro.

O alta care s-a ales cu un picior amputat a primit inițial 10.000 de euro. A refuzat oferta, i s-au dat apoi 50.000 de euro, pentru ca ultima sumă propusă să ajungă la 150.000 de euro. Mult prea puțin, în condițiile în care doar proteza depășește 100.000 de euro, așa că acum se judecă în instanță.

”Asiguratorii nu se gândesc la traumele psihice suferite de oamenii aceștia, la faptul că și-au pierdut locul de muncă, că trebuie să-și schimbe locuința sau să și-o adapteze noilor nevoi. Judecătorul însă va lua totul în considerare și va discerne”, ne-a explicat Codescu.

Potrivit legii, plafonul minim garantat pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA este de de 6.070.000 euro pentru vătămări corporale/deces, indiferent de numărul victimelor și de 1.220.000 euro, pentru prejudiciile materiale.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cele-7-mame-ucise-accidentul-din-ialomita-si-soferul-microbuzului-inmormantati-munteni

https://www.click.ro/news/national/tanara-care-obtinut-despagubiri-de-1-milion-de-euro-dat-din-nou-judecata-cnadnr

https://www.click.ro/news/national/despagubiri-rca-poti-primi-o-masina-la-schimb-platita-de-soferul-care-te-lovit

https://www.click.ro/utile/politele-rca-se-vor-scumpi-cu-15-la-anul

https://www.click.ro/news/national/ai-probleme-cu-asiguratorii-aici-ii-reclami

Mai multe